Citește aici despre efectele devastatoare ale sedentarismului asupra corpului uman

Distribuie:

Share on facebook

Salutare dragi prieteni si bine vă regăsesc pe alphaman.ro, locul unde citiți și învățați în același timp.


Nu cu mult timp în urmă am scris un articol în care ți-am prezentat beneficiile pe care exercițiul fizic le are asupra corpului uman. Dacă toate efectele pozitive pe care le-am descris atunci nu te-au impresionat și nu te-au motivat suficient, astăzi vei avea ocazia să citești despre efectele nefaste pe care sedentarismul le are asupra organismului uman. Poate citind acest material îți va suna un clopoțel și te vei motiva să faci câte ceva pentru starea ta de bine.


În zilele noastre suntem preocupați din ce în ce mai mult de a fi cât mai eficienți în ceea ce facem și astfel investim aproape o zi lumină pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Cădem astfel în capcana suprasolicitării sperând că așa vom reuși să obținem un statut mai bun, însă uităm de faptul că eficiența este data de un corp și un creier relaxat, odihnit și tratat în mod corespunzător. Avem nevoie de mișcare, avem nevoie de exercițiu fizic, pentru a asigura aportul de oxigen și pentru a menține un tonus fizic și psihic optim.


Haideți să vedem împreună care sunt efectele devastatoare pe care sedentarismul le determină în timp:

efectele sedentarismului

  1. Metabolismul se deregleză încetinindu-și activitatea – acest lucru se întâmplă datorită faptului că statul presupune o circulație a sângelui încetinită ceea ce atrage cu sine o ardere mai lentă și ineficientă a caloriilor.
  2. Obezitatea – tot într-un articol precedent vorbeam despre instalarea obezității și despre riscurile ei. În momentul în care numărul de calorii arse se micșorează automat și greutatea corpului se mărește prin transformarea acestora în grăsimi.
  3. Deficiențe de coloană vertebrală – lipsa mișcării conduce la instalarea posturii vicioase a coloanei vertebrale. Astfel apar acele deviații denumite în termeni medicali cifoze, hiperlordoze, scolioze. Problemele pe care le ridică aceste deviații sunt și de ordin estetic, însă problema cea mai mare este aceea că genereză dureri care pot fi chiar foarte mari.
  4. Boli cardiovasculare și circulatorii – acestea se instalează deoarece circulația sângelui devine deficitară, grăsimile încep să se depună pe artere, tensiunea arterială crește excesiv, iar nivelul de oxigenare al țesuturilor este periclitat.
  5. Osteoporoza – este demonstrat științific faptul că mișcarea contribuie la mineralizarea oaselor. Atunci când nu mai faci prea multă mișcare și ai un stil de viață sedentar ești predispus riscului de mineralizare insuficientă a oaselor, ceea ce atrage cu sine o fragilitate a scheletului, instalarea precoce a artrozelor și îmbătrânirii corpului.
  6. Tulburări de somn – lipsa mișcării poate atrage cu sine și insomnii generate de lipsa arderii suficiente de calorii. Adormi greu, te trezești cu o stare de somnolență continuă din cauza ineficienței oxigenării creierului și din cauza lipsei de provocări pentru corp.
  7. Diabet zaharat – oamenii care nu fac mișcare au un risc crescut de instalare a diabetului zaharat deoarece nivelul de zahăr din sânge suprasolicită pancreasul și perturba secreția insulinei.
  8. Stare de indispoziție – acesta este dată de monotonia sarcinilor de zi cu zi. Creierul se oxigeneză în timpul exercițiului fizic, secretă hormonul fericirii (endorfina) și ajută la menținerea bunei dispoziții. Sedendarismul pe de altă parte conduce la stări de anxietate și plictiseală.

Iată așadar câteva motive simple dar extrem de importante pentru care ar trebui să ai un stil de viașă activ. Tindem spre inactivitate datorită dezvoltării tehnologice însă privarea corpului de exercițiu fizic înseamnă otrăvirea lentă a acestuia.

Arată-mi cât de interesat ești de propria-ți sănătate începând prin a te mișca ceva mai mult decat mersul până la mașină și înapoi!

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile