3 tipuri de convingeri care iti vor distruge viata 100%

Distribuie:

Share on facebook

“Oamenii isi dezvolta mult prea des convingeri limitative in legatura cu cine sunt si de ce sunt in stare. Pentru ca nu au reusit in trecut, ei sunt convinsi ca nu vor fi in stare sa reuseasca nici in viitor. Ca urmare, din teama de suferinta, incep sa se concentreze exclusiv pe ceea ce ei numesc latura “realista”. Majoritatea celor care spun mereu “hai sa fim realisti” de fapt traiesc cu teama, sunt speriati de moarte sa nu fie iar dezamagiti. Din teama isi formeaza convingeri care ii fac sa ezite si sa nu arate de ce sunt in stare- drept urmare rezultatele lor sunt limitate”

Acest paragraf apartine cartii “Descopera forta din tine” de Anthony Robbins si in continuare acest articol este inspirat din aceasta. Iti recomand sa o citesti si tu intru-cat ceea ce am ales eu sa notez despre convingeri este doar o mica parte din ceea ce urmeaza sa descoperi daca lecturezi cartea.

Trecutul nu este acelasi lucru cu viitorul!

Dr. Martin Seligman de la Universitatea Pennsylvania a facut un studiu amanuntit in legatura cu ce anume creeaza aceasta neputinta dobandita a oamenilor atunci cand vor sa reuseasca in viata. In cartea sa, Optimismul Dobandit, el prezinta trei tipuri diferite de convingeri care ii fac pe oameni sa se simta neajutorati si practic sa isi distruga viata sub toate aspectele. El denumeste aceste trei categorii de convingeri astfel: ale permanentei, ale universalitatii si personale.

Convingeri ale permanentei!

Fiecare are propriile dorinte pe care spera sa si le indeplineasca la un moment dat. De cele mai multe ori poti intalni anumite obstacole pentru a reusi, iar diferenta dintre cei care reusesc si cei care au renuntat consta in faptul ca ei au avut convingeri de permanenta in privinta problemelor care s-au ivit pe parcurs. Cei care reusesc rareori considera ca o problema poate fi permanenta, cel mai adesea niciodata, in vreme ce aceia care dau gres sunt convinsi ca si cea mai mica problema este permanenta. Din fericire o problema poate fi permanenta doar in mintea celui care o alimenteaza ca fiind asa. In schimb daca ai convingerea ca orice problema este trecatoare si consideri asta un feedback ca ceea ce faci nu te duce catre implinirea dorintei tale, realizezi ca tu detii controlul si prin simpla schimbare de plan orice problema dispare.

Convingeri ale universalitatii!

Cea de a doua diferenta intre invingatori si ratati, intre optimisti si pesimisti este convingerea in legatura cu universalitatea problemelor. Cel care reuseste nu considera niciodata ca o problema este de o amploare universala si nu crede ca aceasta poate detine controlul asupra intregii sale vieti. Intotdeauna el va vedea lucrurile astfel: “Ei bine, e doar o mica provocare in privinta felului cum obisnuiesc sa tratez oamenii” el nu isi spune niciodata- ” Vai sunt un idiot. Pentru ca nu stiu sa ma fac placut mi-am distrus viata”. In schimb cei care sunt pesimisti -cei care sufera de neputinta dobandita-  si-au format convingerea ca, deoarece au dat-o in bara intr-un anumit domeniu sunt niste ratati pe viata. Un om care are probleme financiare poate sa creada ca intreaga lui viata e terminata.

Solutia este sa nu generalizezi si sa crezi ca daca nu ai reusit intr-un domeniu, existenta ta e ruinata si astfel, sa crezi despre tine ca esti prost iar viata e de cacat. Primeste acest exemplu si adu-ti aminte ca cineva spunea: “Lasa-ma doml’ sa imi beeeau linistit apa minerala ca un foc am mai vazut eu ” :)) :)) :))

Convingeri personale

Cea de a treia si ultima categorie din studiul dr. Seliman sunt convingeri personale. Eu le-as numi altfel deoarece chiar si cele de mai sus ajung sa fie tot personale daca ne gandim ca e vorba de fiecare individ in parte, dar sa trecem peste; daca nu vei considera un esec ca pe o provocare de a-ti modifica stilul de abordare, ci ca pe o problema personala, ca pe un defect al tau, vei fi imediat coplesit de situatie si vei bate in retragere. Ce efect pozitiv poate sa aibe daca te critici si crezi ca esti bun de nimic?

Pastrarea acestor convingeri limitative este egala cu o inghitire sistematica a unei doze de asrsenic care, cu timpul se transforma in doza fatala.

Retine!!!

Mintea e cea care face din bine rau, care va face nenorocit sau fericit, bogat sau sarac.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile