Cand am citit prima data asta am avut un oarecare sentiment si am creat o usoara anxietate, deoarece ideea de ai face pe altii sa ma placa mi-a displacut si nu am inteles pe moment de ce trebuie sa fac ceva pentru asta. In acel moment am gandit ca cine ma place bine, cine nu sa fie sanatos; dar totusi simteam nevoia sa aprofundez pentru a intelege mai bine ce a vrut sa transmita autorul. Astfel am realizat ca cele sase modalitati prin care sa-i faci pe oameni sa te placa sunt in esenta elemente care trebuiau sa fie predate copiilor si integrate in comportamentul acestora inca de la scoala primara.
Iar cand ma gandesc ca multe persoane pierd relatii cu alti oameni sau interviuri de angajare si motivul nu este lipsa de competenta, realizez ca fiecare trebuie sa integreze aceste aspecte;
Zambeste
Stiu, nu este prima data cand vezi sau auzi asta. Totusi obisnuieste-te sa zambesti chiar si atunci cand esti indispus. Beneficiul este in primul rand al tau deoarece studiile demonstreaza ca iti poti schimba dispozitia doar schimbandu-ti mimica sau postura. Zambind vei transmite o stare pozitiva si astfel devii placut celor din jur. Adu-ti aminte chiar tu de cate ori nu ai intalnit persoane care ti-au zambit si pur si simplu ti-au schimbat starea. Asta e miracolul unui zambet ce are puterea sa transmita atat de mult incat ii face pe ceilalti sa te perceapa ca fiind o persoana placuta. Cei ce lucreaza in vanzari ori alte domenii ce au contact cu oamenii stiu perfect ce inseamna un zambet.
Zambetul tau e mesagerul bunavointei tale.
Nu uita ca numele unei persoane este, cel mai dulce si important sunet.
Ce simti de fiecare data cand cineva iti rosteste numele? Dar mai ales cum te simti cand o persoana pe care abia ai cunoscut-o ori va stiti de foarte putin timp iti rosteste numele cand ti se adreseaza?
Pe mine ma face sa ma simt important si am un sentiment placut cand mi se intampla asta. Pentru mine o astfel de persoana devine aproape instantaneu foarte placuta.
Daca pana acum nu ai dat importanta nu-i nimic caci probabil o vei face de acum inainte. Foloseste-te de asta si devino mult mai placut celorlalti prin simplu fapt ca tu le spui pe nume.
Fii un bun ascultator. Incurajeaza-i pe ceilalti sa vorbeasca despre ei insisi
Prima data am auzit asta cu ceva ani in urma la cursul de nlp, iar apoi intr-o carte de comunicare a psihologului Adrian Nuta. Mi-a placut foarte mult abordarea lui legata de acest subiect si am inteles repede ca oamenii iubesc sa vorbeasca dar sa asculte ba.
Din pacate atunci cand nu asculti nu doar ca devii enervant pentru cel ce povesteste, dar s-ar putea sa pierzi chestii esentiale din discutie. Nu poti sti cu exactitate ce vrea sa spuna cineva daca nu asculti si ai obiceiul de a te baga peste. Incearca pe cat posibil sa creezi senzatia ca intelegi perfect si ca te preocupa sa intelegi ceea ce trebuie.
La fel cum unei persoane ii place sa isi auda numele la fel ii place sa se auda vorbind.
Modeleaza-ti discursul in conformitate cu interlocutorul
Regula este simpla si nu am sa insist cu nimic aici deoarece este clar si usor de inteles ca nu o faci pe-a savantul cand vorbesti cu un om de rand si nici invers.
Fa ca cealalta persoana sa se simta importanta si fa-o la modul cel mai sincer
Incurajeaz-o si lauda-i realizarile. Aprecieaza-i calitatile si spune-i deschis ce iti place la ea. Fa-o la modul sincer si invata sa te bucuri cu ceilalti.
“Adevarul gol-golut este ca aproape toti oamenii pe care ii intalnesti se simt superiori tie intr-o anumita privinta, iar o cale sigura catre inimile lor e sa ii lasi sa constietizeze, in mod subtil, ca le recunosti importanta si o recunosti in maniera sincera” -Dale Carnegie.
Fii realmente interesat de alti oameni
Retine!
“Daca suntem atat de egoisti incat nu putem radia putina fericire si exprima putina apreciere onesta fara sa incercam sa obtinem in schimb ceva de la cealalta persoana, daca sufletul nostru e acru, atunci meritam esecul din plin”-Dale Carnagie.