6. Orice proces de comunicare este simetric sau complementar dupa cum se bazeaza pe egalitate sau diferenta

Distribuie:

Share on facebook

Sunt Gabriel Vornicu si aceasta este cea de a sasea axioma a comunicarii.

În principiu comunicarea eficientă se bazează pe egalitate. Ea exclude afișarea superiorității, a-l privi pe celălalt incapabil sau limitat, anu permite comentariul sau replică.

În practică, realizarea unei egalități veritabile nu este tocmai ușor de atins și uneori nu este nici de dorit. Uneori comunicarea este eficientă tocmai pentru că anumite roluri pe parcursul interacțiunii sunt fixe.

Invers, tranzacțiile simetrice( de egalitate) nu sunt întotdeauna facile. Simetria creează premisele negocierii dar în egală măsură deschide relația în conflict sau blocaj.

Ideea pe care vreau să o reții este că tranzacțiile simetrice sau complementare nu sunt în sine bune sau rele, pozitive sau negative, ci ele devin în funcție de context.

Ideal ar fi să sesizezi schimbările de context chiar foarte fine și să ai suficientă flexibilitate pentru a schimba corespunzător caracterul tranzacțiilor.

Dacă sunt neînțelegeri în legătură cu această anxiomă te rog să lași un comentariu. În continuare te invit să citești următoarea anxiomă a comunicării și anume ” Comunicarea implica procese de adaptare și acomodare”.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile