Obosit, deprimat, nemotivat? E timpul de o pauza!

Distribuie:

Este clar ca aceste simptome nu trebuiesc neglijate. Fiecare din ele scad calitatea vietii si ne impiedica sa traim viata la intensitate maxima; iar pentru o persoana care doreste sa absoarba fiecare zi cu zambetul pe buze si sa se bucure de viata e necesar sa se simta in forma.

Zilele lungi de munca si stresul la care e supus organismul prin sarcini din ce in ce mai diversificate, te pun in postura in care uiti cat de importanta este odihna pentru corp si pentru rezultatele tale. Pentru a intelege mai bine acest articol, vreau sa intelegi ca nu fac referire la acea oboseala de seara, de dupa o zi plina ori dupa o activitate fizica intensa, ci ma refer la acea stare de oboseala permanenta, care simti ca te termina efectiv.

Motive? 

Hai sa vedem. Deja am scris mai sus doua motive care duc la oboseala. Pe langa cele de mai sus vreau sa adaug somn insuficient, lipsa pauzelor de odihna din timpul zilei, alimentatia incorecta si lipsa sportului.

Problema nu este ca un om lucreaza mult, aceasta vine din neglijenta cu care isi trateaza nevoile. Este normal ca atunci cand amani pauza de masa pe motiv “ai de lucru” sa te simti mai tarziu obosit. Daca ajungi acasa si pierzi vremea pana noaptea tarziu la tv, e normal sa te trezesti obosit si fara chef de viata. Lipsa activitatii fizice nu mai zic ce efecte dezastruoase are asupra organismului. Dar faptul ca esti aici inseamna ca esti o persoana preocupata de solutii, asa ca hai sa vedem ce e de facut.

Cum sa ai mai multa energie si sa nu te mai simti obosit, deprimat, nemotivat!

energieDin punct de vedere practic,marimea rezervorului nostru de energie depinde de deprinderile pe care le avem, legate de respiratie, alimentele pe care le consumam si momentele in care o facem, de calitatea si cantitatea somnului, in masura in care incercam sa alternam perioadele de pauza cu cele de refacere in timpul unei zile si de conditia fizica.

Dat fiind faptul ca o mare parte din viata mea am fost un rebel fara somn, as pune pe locul unu somnul. Acesta este cea mai importanta sursa de refacere din viata noastra. In urma unor studii s-a ajuns la intelegerea ca organismul uman are nevoie in medie de circa sapte opt ore de somn pentru a functiona la parametri optimi.

Pe locul doi pun alimentatia. Din cauza ca nu sunt nutritionist si nici nu ma pricep la asta (gasesti insa o varietate foarte mare de situ-ri care sa te ajute), pot doar sa va asigur ca o alimentatie mai sanatoasa are , in mod evident, beneficii nenumarate, inclusiv pierderea in greutate, un aspect fizic mai atragator si imbunatatirea sanatatii.

Locul trei in decursul unei zile, il primesc pauzele din timpul zilei si sportul. Ambele sunt foarte importante si aproape se potrivesc ca doua manusi. Spun asta pentru ca dupa o anumita perioada de lucru e binevenita o pauza in care sa faci cateva exercitii de sport. Nu trebuie de fiecare data cand luam o pauza sa facem ceva. Este suficient daca la maxim doua ore faci o pauza de zece, cinsprezece min. in care efectiv te deconectezi de ceea ce faci si te odihnesti.

Am lasat la urma ceea ce este peste toate cele descrise mai sus, si anume respiratia. Motivul este simplu. Majoritatea dintre noi nu acordam atentie modului in care respiram. Si prea putini stiu ca respiratia este de trei feluri: claviculara, intercostala si abdominala. Studiile care au fost facute pe aceasta tema au demonstrat ca respiratia abdominala este cea mai benefica pentru corp. Il relaxeaza si creeaza echilibru emotional. In timpul respiratiei inconstiente folosim cate putin din fiecare. Ceea ce iti recomand sa faci este sa te obisnuiesti sa respiri mai mult din abdomen. Va aduce beneficii si corpului dar si mintii, trebuie doar sa observi. Ca sa iti dai seama de diferente incearca sa respiri pe rand (voi reveni cu articol pe tema asta caci merita mai mult decat cateva randuri).

Toate cele ce ai citit pana acum sunt importante pentru a nu te simti obosit si nemotivat. Acestea sunt simptomele lipsei de energie, iar daca vei integra in viata ta ceea ce ai vazut mai sus, iti garantez ca te vei simti mai bine si vei simti o stare de bine si de optimism.

Retine!

Pentru a fi in forma si a evita oboseala si nemotivarea, este important sa te odihnesti minim sapte opt ore pe noapte, sa mananci corect, sa faci pauza zece, cinsprezece minute la maxim doua ore de lucru, sa faci sport si mai ales peste toate cele sa respiri corect.

Multumesc ca ai citit pana la capat, sper ca ti-a placut si iti este util. Pe data viitoare. NU UITA SA DAI SUBSCRIBE! 🙂

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile