Salutare dragi prieteni și bine v-am regăsit pe alphaman.ro.
Stând cu mâinile întinse deasupra laptopului și scriind, mi-am dat seama că ți-ar fi util să afli de ce te poate durea uneori încheietura pumnului și ce trebuie să faci ca să scapi de această neplăcere.
Ți s-a întâmplat vreodată să stai în fața calculatorului și să înceapă să te doară încheietura mâinii? Ai simțit amorțeli până în vârful primelor trei degete ale mainii și ai avut senzația că nu mai poți desface nici măcar o sticlă cu apă? Te-a durut pumnul făcând anumite mișcări cu el sau te-a deranjat în momentul în care ai vrut să stai în sprijin pe palme?
Dacă măcar la una dintre aceste înrebări răspunsul este pozitiv, însemnă că ai avut de a face cu siguranță cu o formă de manifestare a sindromului de tunel carpian.
Te invit să urmărești în continuare materialul pentru a afla ce este de fapt acest sindrom de tunel carpian, cum poate fi prevenit și mai ales cum se tratează.
SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN reprezintă o afecțiune care apare în urma comprimării nervului median la nivelul încheieturii pumnului pe partea palmară, acolo unde există o zonă denumită anatomic canal carpian.
CAUZE:
- Utilizarea excesivă a încheieturii mâinii
- Lucrul îndelungat la computer
- Traumatisme la nivelul articulației pumnului
SEMNELE sindromului de tunel carpian sunt:
- În primă fază, furnicături sau înțepături în primele 3 degete ale mâinii
- Ulterior apar pe lângă amorțeli, dureri de la moderate la foarte puternice
- Pot apărea atrofieri ale musculaturii de la nivelul mâinii, care conduc la pierderea forței musculare.
CUM POȚI EVITA INSTALAREA ACESTEI AFECȚIUNI?
- Evită suprasolicitarea articulației pumnului
- Susține coatele pe masa de lucru
- Evită compresarea articulației pumnului prin folosirea unui mouse cât mai plat
- Folosește o orteză de tip suport pentru articulația pumnului
- Efectuează pauze mici după fiecare oră de lucru, timp în care poți face exerciții ușoare din articulația pumnului și degetelor.
CUM SE TRATEAZĂ SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN?
Această afecțiune poate fi tratată prin mai multe mijloace în momentul în care durerile cresc în intensitate și se mențin, iar tehnicile de prevenire nu mai sunt eficiente.
- Electroterapia: există anumite tipuri de curenți care pot să ajute la ameliorarea durerilor. De asemenea laserul are un efect bun asupra vindecării inflamației de la nivelul articulației.
- Kinetoterapia prin intermediul anumitor exerciții poate contribui la ameliorarea durerilor și la recăpătarea forței musculare.
- Purtarea unei orteze, poate scădea intensitatea durerii prin menținerea articulației în poziție fixă.
- Chirurgia, doar în cazurile foarte grave, acolo unde nici una dintre metodele de mai sus nu mai poate fi eficientă.
Faptul că trăim în secolul vitezei dar și al tehnologiei și faptul că aceste dureri la nivelul pumnului apar fecvent și la un număr tot mai mare de persoane, m-a determinat să scriu câteva rânduri despre această afecțiune.
Poate vei găsi aici un minimum de informații care te vor ajuta, sau dacă nu, măcar știi că va trebui să te adresezi unui specialist atunci când ai de-a face cu o durere de pumn însoțită de amorțeala degetelor sau pierderea forței mâinii.
Știm cu toții că în general românii amână luarea unei decizii până în momentul în care durerea și simptomele se agravează, așa că am vrut ca acest articol să fie ca un rezumat pentru tine, care să te ajute să previi și să tratezi corect și eficient acest tip de problemă.
Te îndemn să faci pași mici dar utili pentru propria sănătate!
Informează-te, încearcă să previi și trăiește armonios!