Salutare tuturor și bine ați revenit pe alphaman.ro pentru a va proteja de caniculă.
Afară sunt cel puțin 35 de grade Celsius la umbră așa că poate vrei să afli care este cel mai mare dușman al sănătății care te pândește în aceste zile caniculare și anume DESHIDRATAREA.
Auzim și vedem cu toții pe canalele multi-media faptul că foarte mulți români se confruntă cu agravarea problemelor de sănătate din cauza căldurii excesive de afară. Acest lucru se întâmplă deoarece oamenii nu țin cont de faptul că expunerea la soare în mijlocul zilei fară mijloace de protecție poate fi periculoasă și produce deshidratea masivă a corpului.
Dacă chiar ai nevoie să ieși din casă la orele cele mai călduroase ale zilei, ai face bine să-ți acoperi capul, să porți o îmbrăcăminte lejeră de culoare deschisă și din materiale de bumbac. Eventual o sticlă cu apă asupra ta, nu ți-ar prinde rău.
Deshidratarea de fapt înseamnă că în organism nu este suficient de multă apă. Știi și tu prea bine, că în proporție de peste 75% corpul conține apă. Deci hidratarea este necesară pentru funcționarea optimă a întregului organism. Datorită căldurii crescute de afară pierderea de apă din organism este mai mare, ceea ce impune consumul sporit de lichide. Desigur că și alimentele pe care le consumăm zilnic au un anumit conținut de apă, însă un minimum de 2 litri de apă pură de-a lungul zilei este necesar să fie consumat. Cantitatea de apă pe care o bem trebuie să fie în raport și cu tipul de activitate pe care îl desfășurăm. Deci dacă lucrezi într-un mediu foarte cald și transpiri foarte mult este necesar să bei mai mult de 2 litri de apă pe zi.
Zilele trecute o cunoștință îmi povestea despre modul în care s-a simțit în urma deshidratării suferite. Spunea că simțea palpitații, stări de rău și de neliniște combinate cu senzația de sufocare și de incapacitate de a respira corect și complet. Pe parcursul discuției despre consumul de apă, mi-a spus că totuși este și un inconvenient să consumi prea multe lichide pentru că trebuie să te duci într-una la toaletă. Este adevărat că acest lucru se întâmplă, dar dacă consumul de apă se face cu înghițituri mici pe tot parcursul zilei, apa se absoarbe în țesuturi prin mecanismul osmozei iar necesitatea de a merge prea des la baie scade considerabil. Nu este eficient să consumăm 2 litri de odată ca să ne luăm de o grijă ci trebuie să distribuim cantitatea de lichide de consumat pe parcursul întregii zile.
Hai să vedem care sunt simptomele pe care deshidratarea le produce:
- Senzația continuă de sete
- Senzația că apa nu satisface setea
- Gură și ochi uscați
- Lipsa transpirației
- Slăbiciune și moleșeală
- Senzație de vomă și de amețeală
- Crampe musculare
- Piele uscată și fierbinte
- Urină colorată
Dacă deshidratarea este mare te poți confrunta cu următoarele simptome:
- Accelerarea ritmului cardiac și a respirației
- Micșorarea și scăderea debitului urinar
- Creșterea temperaturii corpului
- Oboseală exagerat de mare
- Dureri de cap
- Furnicături la nivelul membrelor
- Insomnie
- Senzație de sufocare
Cum previi deshidratarea? SIMPLU: consumi lichide pe tot parcursul zilei.
De asemenea este indicat ca în această perioadă cu călduri foarte mari să sporești consumul de legume și fructe, care ajută la refacerea rezervelor de săruri și minerale. Dacă reușești să te ferești de soarele amiezii, este excelent deoarece te păzești de disconfortul pe care razele solare de la mijlocul zilei le produce.
Ține cont de faptul că DESHIDRATAREA POATE FI FOARTE PERICULOASĂ mai ales dacă ai senzațiile pe care le-am descris la gradul mărit de deshidratare. Ai grijă și ține cont că la nivelul acesta de deshidratare tratamentul impus este unul medical, de urgență, care presupune infiltrarea de săruri și fluide intravenos.
Sper că informațiile prezentate îți vor fi de folos!
Până data viitoare când ne reîntâlnim ai grijă să bei suficientă apă pură, să faci exerciții, să consumi fructe și legume și să te joci frumos și sănătos cu viața ta!