Salutare tuturor și bine v-am regăsit pe alphaman.ro, site-ul care printre materialele legate de creier, succes, comunicare, etc, iți oferă și informații care contribuie la sănătatea fizică și psihică.
Vă provoc astăzi, în special pe cei care sunteți adversarii sportului și ai activităților fizice de întreținere, să citiți un material legat de beneficiile uimitoare pe care le generează mișcarea în corpul uman.
Este un subiect potrivit, mai ales pentru aceia care au sarbatorit Paștele în aceste zile și care mai mult au mâncat decât s-au mișcat.
Cred că ati experimentat cu toții măcar o dată în viață, starea de bine pe care o oferă o oră de exerciții fizice, practicate într-un mediu controlat si executate corect. Acea senzație de energizare cumulată cu o stare de bine, asociată cu un sentiment de activare a forței vitale, care te face să îți dorești să reiei cât mai curând mișcarea. Ei bine, acel sentiment NU este o iluzie ci este pur și simplu efectul secreției de endorfine (hormonul fericirii). Endorfinele sunt de fapt o substanță produsă de creier care face parte din categoria neurotransmițătorilor care au rolul de suprimare a durerii, producând efectul de euforie.
Pe lângă faptul că generează o stare de bine, exercițiile fizice în general ajută la menținerea sănătății inimii, a articulațiilor, a creierului și a întregului corp. Există multe studii efectuate care demonstrează faptul că mișcarea are un rol important in ameliorarea valorilor crescute ale tensiunii arteriale, în prevenția și chiar tratarea artritei (reumatismului). De asemenea o viață combinată și cu activitate fizică contribuie la întărirea organismului, omul devenind mai rezistent și capabil să susțină eforturi de lungă durată.
Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, exercițiile fizice au numeroase beneficii medicale, de la cei care suferă de probleme neurologice cum ar fi parkinsonul, până la cei care dezvoltă probleme ale ochilor. Așa cum arată cercetările efectuate de oftalmologi, mișcarea ține sub control inclusiv presiunea de la nivelul ochilor, care dacă este crescută în mod excesiv poate cauza leziuni importante la nivel ocular.
Dacă în ziua de astăzi se arată că la nivel mondial, obezitatea a devenit o problema gravă a mortalității, haideți să ne punem pe treabă și să începem ușor, ușor să facem puțină mișcare pentru a evita surplusul de kilograme care conduce la supraponderalitate și apoi la apariția bolilor asociate acestei condiții a corpului.
Gândiți-vă puțin: 30 de minute de mișcare de 3 ori pe săptămână, vă pot scuti de multe cheltuieli de care este nevoie în momentul în care încep să apară dureri sau dereglări ale stării de sănătate. Spun aceasta deoarece, la oamenii antrenați structura sanguină se schimbă, în sensul că sistemul imunitar se îmbunătățește prin creșterea numărului de globule roșii, riscul de a deveni obezi se reduce considerabil, iar apariția artrozelor (îmbătrânirea articulațiilor) este amânată în timp.
Un alt beneficiu al exercițiilor fizice este modul în care arătăm. Știm cu toții că mișcarea ne ajută să ne menținem în formă, dar să ne menținem și formele pe care ni le dorim. Un corp armonios cu o musculatură tonifiată se obține prin practicarea activităților fizice.
Așadar exercițiul fizic pe lângă efectul estetic pe care îl oferă, este și motorul stării generale de sănătate și de bine.
Nu ezitați și apucați-vă de treabă! Nu uitați că o minte sănătoasă se găsește într-un corp sănătos, iar toate acestea se pot obține prin mobilizare, prin automotivare și prin intermediul EXERCIȚIILOR FIZICE.
Nu mai amânați ci luați o decizie acum!
Ce alegeți? Comoditatea sau o viață sănătoasă și îndelungată?