Ce sa faci cand nu stii ce decizie sa iei? 5 ponturi care te ajuta sa evaluezi mai bine

Distribuie:

Chiar si atunci cand alegem ce sa mancam intr-o zi facem diferite evaluari legate de poftele noastre. Cand ma gandesc la o portie delicioasa de cartofiori prajiti dar aleg sa-i mananc alta data caci acum e deja doisprezece noaptea, ceea ce fac defapt este sa evaluez situatia. In fiecare zi noi suntem pusi in diferite situatii in care trebuie sa evaluam cat mai corect deoarece asta determina gradul nostru de multumire pentru alegerile facute. Uneori evaluam lucruri nesemnificative si nu suntem neaparat constienti de evaluarile pe care la facem, dar alteori suntem pusi in situatii mai complicate iar modul cum evaluam situatia in aceste conditii influenteaza direct ce decizii luam. Cand seful tau te calca pe nervi trebuie sa evaluezi atent situatia caci poti lua decizia sa ii f*** una si asta te poate costa chiar daca el e un b*******.

Pentru a fi sigur ca in acele momente tensionate vei lua cea mai buna decizie, iti prezint cei cinci pasi din Sistemul-Matrice de Evaluare ale maestrului Anthony Robbins.

1 Starea Psihica

Precum nu este recomandat sa mergi la cumparaturi cand foamea nu mai stii pe care parte a stomacului este, la fel evita sa faci evaluari atunci cand nu te afli intr-o buna dispozitie. Este greu sa evaluezi bine situatiile atunci cand esti nervos,  frustrat sau deprimat. Desigur nu mereu totul e roz si poate nu mereu este timp sa astepti emotiile oportune, dar asigura-te ca atunci cand trebuie sa iei niste decizii importante te afli in cea mai optima forma. Starea psihica proasta te poate face sa iei niste decizii pe care sa le regreti. Asa ca atunci cand faci asta tine cont mereu de starea ta psihica.

2 Pune-ti intrebarile potrivite 

Dupa cum observi aproape intotdeauna ajungem la intrebari. Se intampla asta deoarece pentru autocunoastere si pentru luarea deciziilor potrivite ai mare nevoie de ele. Atunci cand te afli intr-o situatie asigura-te ca iti pui intrebarile potrivite.  Ce inseamna asta? De exemplu vrei sa pornesti o negociere. In loc sa te intrebi “Cum pot face sa obtin ce doresc?” te intrebi “Daca nu accepta?” sau in alt context poate vrei sa abordezi o tipa si in loc sa te intrebi ” Cum as putea sa ii starnesc interesul?” iti spui  “Daca ma respinge?” .  Nu poti face o evaluare optima daca intrebarile pe care ti le pui nu te ajuta.

3 Ierarhia Valorilor 

Valorile sunt cele care ne mentin pe drumul cel bun. Stiind care ne sunt valorile este usor sa evaluam situatiile. Atunci cand stiu cat de mult conteaza pentru mine sa ma joc cu copilul meu in fiecare zi, imi va fi usor sa evaluez ce alegere sa fac atunci cand mi se cere sa stau peste program. Sau cand stiu ca sanatatea mea este forte importanta pentru mine imi este lejer sa evaluez daca mananc sau nu o portie de cartofi prajiti la unu’ noaptea.

4 Sistemul de convingeri

Convingerile reprezinta elementul esential in orice evaluare. Convingerile de tipul celor limitative iti diminueaza orizontul atunci cand trebuie sa faci o evaluare corecta. Este foarte important sa le recunosti imediat si sa le elimini deoarece acestea mananca foarte mult din potentialul tau.  De fiecare data cand iti spui ca tu nu poti sau iti trebuie nu stiu ce sa faci ceva ori tot felul de chestii care nu te indruma la actiune ci sa renunti , evaluarea ta este influentata de acestea.

5 Sotronul experientelor de referinta

Ce inseamna asta? Inseamna ca pur si simplu atunci cand evaluam creierul inevitabil asocieaza cu experiente din trecut. Cu cat ai o experienta de viata mai mare cu atat creierul are mai mult material cu care sa lucreze iar atunci cand trebuie sa iei o decizie iti va fi mai usor. Totusi este important sa nu cazi in capcana in care daca mai demult ai suferit o deceptie si ti-ai facut o convingere ca barbatii sunt niste porci si femeile niste curve, acum in functie de asta sa iti evaluezi partenerul ori ori.  Lucrurile se mai schimba :))

Retine!!

Atunci cand facem evaluari, factorii care influenteaza asta sunt : starea psihica, intrebarile potrivite, valorile, convingerile si ce experienta de viata am. Stiind asta ma pot organiza mult mai usor atunci cand vine vorba de evaluari importante. In plus stiind cum functioneaza, pot folosi cunostintele mele si pentru a intelege cum evalueaza partenerul din fata mea.

Mult Succes!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile