Cum poti sa te numesti un om liber cand mintea ta are alt stapan?

Distribuie:

Daca intr-un om salasluieste sufletul unui sclav, oare acesta nu va deveni sclav, indiferent care este originea lui? Daca insa intr-un om salasluieste sufletul unui om liber, oare acesta nu va deveni un om respectat si onorat de semenii sai, in ciuda nefericirilor pe care viata i le-a pus in cale?

                                                           George S. Clason

Dependentele!

Ele sunt de regula responsabile pentru foarte multe din actiunile noastre. Am vrea sa credem ca nu le avem. Indiferent ca te referi la o tigara ori la faptul ca nu rezisti fara sex, tot ceea ce te face sa nu te simti bine in lipsa, este daunator. Spun asta deoarece multe pot sa creeze probleme mari pentru cel ce le poarta. Dependenta de droguri poate face o persoana sa-si piarda agoniseala iar pe alta dependenta de partener sa fie atat de mare incat sa recurga la un gest extrem in cazul in care este parasita. Desigur pot fi gasite foarte multe alte exemple.

De preferat este sa ai controlul actiunilor tale. Sa le faci in mod constient si nu condus de alti factori. Una este sa fumezi o tigara ca iti place acest gest si alta este sa fumezi o tigara pe un motiv de genu “simt ca nu mai pot”.

Un fapt cert este ca nu esti liber sa alegi ce este mai bine pentru tine daca mintea ta este controlata de dorinte carora nu le poti rezista.

Catusele Mintii!

Acestea iau nastere inca de la varsta frageda. Inceputul construirii lor este adesea sub forma protectiva si iubire parinteasca. Cand ai cinci ani, faptul ca parintii afiseaza superioritatea lor prin autoritate excesiva si de foarte multe ori agresivitate, nu iti dai seama ca lucrurile nu ar trebui sa fie asa si accepti acel comportament ca fiind normal. Certat fiind la fiecare pas si “indrumat de parinti caci tu nu stii cat de grea este viata”, ajungi in postura de adult sa fii complet dezorientat. Si pe buna dreptate, cum ai putea fi altfel cand mereu ai fost judecat, criticat si considerat “doar un copil”.

Nici scoala nu e mai presus. La fel ca cei mai multi din parinti, aceasta taie aripile copiilor si ii “educa” cultivandu-le frica de autoritate. Scolile romanesti sunt pline de profesori incompetenti. Sistemul educational este un sistem esuat. Daca scoala ar fi un sistem care sa dea reazultate, dupa terminarea acesteia am vedea mai putini adulti dezorientati.

Iar daca la cele doua de mai sus adaugam indoctrinarea religioasa si sociala, reteta e completa si rezultatul este “valeleu”.

Creierul este ingradit, ceata e pusa pe ochi si nu stii ce sa faci, iar apoi te gasesti in postura in care decizi dupa judecata altora, caci iti este frica sa spui parerea ta ca “daca” vei fi judecat, curajul lipseste si tot ceea ce simti e ca ai devenit un sclav.

Stop Vaicarelii

Stop! Pana aici!

In nici un om nu salasluieste un suflet de sclav! Cu totii suntem nascuti sa fim stapani. Proprii nostri stapani. In noi salasluieste sufletul unui om liber, curajos, puternic, dornic sa experimenteze si sa creeze. Limitele nu au existat in mintea ta cand te-ai nascut. Frica nici macar nu stiai ce este. Numai libertatea totala era caracteristica tie.

Uita-te la un copil si vei vedea natura umana. Urmareste-l cum creeaza cu mintea sa si priveste ca nu are limite. Curajul il caracterizeaza. Rade si se bucura intreaga zi si mereu are ceva de facut. Viseaza si viseaza si viseaza apoi iar rade si se accepta cu usurinta. Este o stare de hipnoza pe care o accepti si de care te bucuri din suflet. Razi caci e acel copil din tine si te cuprinde un anumit sentiment placut. Exact asa, curajos, liber, dornic de noi experiente, curios, incantat, energic si tare dragalas. Iti vine sa-l imbratisezi si poti sa o faci caci astfel iti este mai usor sa accepti sa dai voie de azi inainte sentimentelor de bucurie, rasete, curaj, motivatie, curiozitate si sa te simti cu adevarat bine.

Asta este primul pas. Problemele de care te lovesti acum, cele mai multe au radacini in copilarie. Iarta si accepta tot ce poate nu ti-a placut atunci cand erai mic.  Apoi cauta sa fii stapanul destinului tau. Cat timp nu te cunosti foarte bine pe tine, ai sa fii un sclav conditionat de reguli pe care nu le-ai acceptat niciodata insa ele sunt acolo undeva si nu iti dau voie sa te misti cum ai vrea. Este exact ca atunci cand gasesti un portofel cu bani si de frica sa nu te bata Dumnezeu il duci la politie. Nu ai decis liber, avand moralitate, ci ai decis din frica.

Ca sa fii liber ai nevoie sa te cunosti foarte bine. Sa stii exact ce vrei si unde vrei sa ajungi. Iar pentru asta ai nevoie sa cauti sa te dezvolti, sa devii tu din ce in ce mai valoros. Dezvoltarea personala e importanta sa fie pentru tine in capul listei de activitati. Citeste materiale, cauta cursuri, investeste in tine cat poti tu de mult.

Rezultatele vor fi iesirea din sclavie si eliberarea mintii tale de convingeri limitative, de idei dupa care actionezi fara sa te fi intrebat vreodata daca sunt corecte, vei primi raspunsuri la intrebarile pe care le ai despre tine si multe altele.

Ma retrag lasandu-te ganditor si sper sa nu te multumesti doar cu atat. Citeste, cunoaste-te cat poti de mult si vei vedea rezultatele cu ochii tai.

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile