Cum sa fii un pic mai fericit! Doar 3 reguli de baza.

Distribuie:

Share on facebook

Salut! Bine te-am gasit pe alphaman.ro si inainte sa citesti in continuare vreau sa-ti multumesc ca esti aici fericit.


M-am decis sa abordez un subiect pe care il consider foarte interesant si captivant pentru omul modern care in ciuda evolutiei atat de accelerate a lucrurilor (aici ma refer la enormitatea lucrurilor care s-au inventat pentru a imbunatati viata), se simte frustrat si nefericit, iar calitatea ei pare sa scada in ochii lui nicidecum sa creasca. Deoarece acest blog si-a propus inca de la primul articol sa ajute la dezvoltarea ta personala, voi corela ceea ce este timp liber cu ceea ce este fericire.

Timpul liber “Responsabilul”

Fara sa existe indoiala, este foarte clar pentru toata lumea ca ceea ce cautam noi defapt prin actiunile noastre de toate zilele, este stare de bine. Gandul castigurilor mai mari, sunt defapt generatoare de iluzii a fericirii. Nu intru in detalii deoarece gasesti o varietate imensa de articole pe tema “Banii nu aduc fericirea”. Ceea ce ma intereseaza pe mine este sa iti dai voie sa vezi ce faci cu timpul liber si daca ceea ce faci te ajuta, te harniceste, te indreapta catre scopul vietii tale ori te leneveste, te degradeaza si te trage din ce in ce mai mult in “placerea” statului degeaba.

Presupunand ca faci parte din acei oameni care muncesc cu responsabilitate pentru traiul lor zilnic si nu asteapta sa le cada din cer vreau sa intreb, cum te ocupi tu de timpul liber ca sa fii un pic mai fericit? Pentru ajutor voi descrie mai jos trei obiceiuri pe care eu le folosesc si care ma ajuta sa fiu un pic mai fericit.

Scop

Nu poti folosi timpul liber ca si ajutor pentru a trai emotiile specifice starii de fericire, daca nu ti-l planifici pentru a-l folosi in acest scop. Iar fericirea ca emotie, se dezvolta in momentul in care suntem mandri de realizarile noastre. De exemplu dupa ce am luat un examen ori am dus la bun sfarsit o sarcina care ni sa parut grea, ne simtim fericiti. Starea de euforie resimtita de corp, este feedbackul pozitiv pe care il avem. Dupa un examen foarte greu, faptul ca l-am trecut ne face sa ne simtim valorosi.

Propunandu-ne obiective grele si foarte important, realizabile, ne solicitam mintea sa gandeasca pentru noi. Ceea ce nu se intampla atunci cand deschidem tv-ul si urmarim o emisiune “interesanta”.

Ca sa fii un pic mai fericit planifica-ti timpul liber sa faci lucruri productive si de interes pentru tine, care sa-ti solicite mintea ,sa te faca sa gandesti si evita sa cazi prada emisiunilor de doi lei, ori pierderii timpului facand lucruri care nu-ti aduc satisfactie.

Responsabilitate

Dupa ce ti-ai planuit timpul liber, fa ceea ce ti-ai propus cu interes si nu te multumi doar sa faci si atat. Implica-te cu toata fiinta ta si simte ca faci ceea ce faci exact asa cum trebuie. De exemplu eu in timpul liber mi-am propus sa citesc, sa scriu si sa fac sport. Bineinteles ca mi-am facut si un plan pe care il respect cu strictete. De fiecare data cand vine timpul pentru unul din cele trei mari hobbyu-ri ale mele, imi concentrez atentia (de exemplu) astfel incat daca citesc, scopul secundar si responsabilitatea este sa inteleg cat mai bine. Dupa ce termin o carte de citit vreau sa simt in suflet satisfactia lucrului bine facut si nu ma multumesc doar cu cititul,  ci vreau sa ma implic in ceea ce citesc ca sa simt ca am inteles ceea ce este de inteles.

Placere

Este deja de la sine inteles ca un hobby aduce placere. In fond, asta este motivul pentru care iti place la nebunie sa faci ceva. Asigura-te ca ceea ce faci in timpul liber este o sursa de placere. Fa lucruri care te stimuleaza si iti stimuleaza creativitatea si te pun in pozitia in care trebuie sa gandesti. Privitul la tv de plictiseala ori urmaritul caprei pe site-urile de socializare, nu sunt surse de placere care sa se transforme mai tarziu intr-o stare de fericire. Insa o activitate in care concentrarea este prezenta alaturi de ganduri creative care sunt menite sa gaseasca solutii este o activitate placuta si cu cat este mai dificila, cu atat va fi fericirea mai mare la finalizarea proiectului propus.

Rezumat

Timpul liber poate fi ori sursa de placere ori o sursa de frustrare. Daca esti mai incantat sa iti folosesti timpul liber ca sursa de placere este important sa iti planifici timpul liber (scop), sa te implici cu toata inima in activitatea aleasa (responsabilitate) si mai ales sa faci sa-ti placa la nebunie.

Mult Succes!!!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile