Cuvintele sunt 7% ! Citeste aici ce conteaza mai mult!

Distribuie:

Share on facebook

Salutare alphaman.ro! Bine te-am regasit interesat de cum sa comunici mai bine si cum sa traiesti mai sanatos.


Din cate ai vazut si ai simtit deja, aici gasesti tot ceea ce te intereseaza sa iti faci o viata mai buna, lipsita de griji, invatand sa traiesti armonios si echilibrat. Dar inainte de orice asteptari imi doresc sa afli ca ceea ce citesti aici functioneaza doar daca folosesti aceste informatii. Vreau sa fii constient ca PLACEREA DE A FI TU INSUTI este in agala masura cu PLACEREA DE A TE EDUCA SI A VREA SA EVOLUEZI CONSTANT.  

Ce stim concret despre comunicare?

Ce stim concret despre comunicare

Nu stiu daca ai observat deja sau poate o sa o faci de acum inainte, insa probabil ai trecut prin acea experienta in care un cuvant poate fi inteles intr-o mie de feluri. Asta inseamna ca poti sa-i spui cuiva pe un ton placut ca “esti bun in ceea ce faci” si el sa se simta apreciat, sau poti sa spui aceleasi cuvinte pe un ton arogant si sa se simta neapreciat. Acelasi lucru se intampla si atunci cand vorbesti cu tine. Nu-mi spune ca nu o faci si ca consideri asta o nebunie, n-am sa te cred! Eu vorbesc mereu cu mine si atunci cand ma enervez imi spun mereu : Gigi! Pune mana si-nvata!”

Mergand pe mana studiilor Dr. Albert Mehrabian ( un nene caruia nu-i prea placeau femeile caci daca ii placeau nu mai avea timp de studii ) comunicarea se imparte in trei felii de pizza de dimensiuni diferite. Astfel avem o felie de 7% care inseamna limbaj verbal (cuvintele), 38% limbaj paraverbal ( tonul, ritmul, pauzele, accentul, volumul, dictia) si 55% se acorda limbajului nonverbal.

La toate aceste posibilitati de exprimare mai putem face referire si la particularitatile tactile, termice si olfactive care sunt intalnite adeseori si nu numai in relatiile intime ( persoanele dominate kinestezic vor simti nevoia ca in timpul comunicarii sa atinga usor cealalta persoana ). Ai grija insa unde atingi! Barbatii simt des nevoia sa puna mana pe curul sau sanii fetelor cu care vorbesc. Nu e nimic gresit dar trebuie pregatit terenul inainte. E ca si cum ai baga-o pe uscat. Suntem 70 % apa asa ca fa-o sa umezeasca inainte si apoi hraneste-ti kinestezicul.

De ce ne ajuta acest studiu?

In primul rand pentru a fi constienti de ce inseamna comunicarea. Exista tendinta de a crede ca ceea ce ne rasuna in urechi sunt cuvintele. Hai sa facem un mic exercitiu:

  • Inchide ochii si cu ajutorul unei respiratii profunde adu-ti aminte niste cuvinte frumoase pe care le-a spus cineva despre tine. Gandeste-te ce anume te face sa te simti bine acum? In ce parte cuvintele si in ce masura sunetul vocii? Te asigur ca aceleasi cuvinte pot fi spuse diferit si atunci nu mai sunt la fel de placute.

Intelegi ce zic? Cuvintele in esenta lor, ele aproape doar exista si atat. Te poti imagina ca vorbesti fara sa influentezi sensul cuvintelor prin paraverbal sau nonverbal? Sper sa reusesti. Eu nu vad si nici nu simt o comunicare doar prin cuvinte.

Succes garantat in comunicare!

Succes

 

Invata ca atunci cand comunici sa fii congruent cu ceea ce transmiti.  Asta inseamna ca toate cele trei elemente sunt pe aceeasi lungime de unda. Fara sa fii convins de ceea ce spui, vor aparea incongruente si nu vei mai convinge pe nimeni ca ai lucrat pana tarziu (isi va da seama ca umbli cu fufe). Congruenta reprezinta acea stare in care limbajul trupului , cuvintele si actiunile unei persoane sunt complementare, in acord si se indreapta in aceeasi directie.

Uite un exemplu simplu si usor de inteles :

Atunci cand spui “DA” miscand capul de sus in jos. CONGRUENTA

Atunci cand spui “DA” miscand capul de la stanga la dreapta. INCONGRUENTA

Exemplele pot continua dar sunt sigur ca ai inteles diferentele.

Retine!

Cand suntem incongruenti transmitem prin limbajul corporal o serie de indici care sunt decodificati inconstient de celelalte persoane si comunicarea se realizeaza la standarde scazute sau, in cel mai bun caz, acesti indici vor distrage atentia si le vor induce o stare de confuzie.

Retine diferenta de procentaje si invata sa transmiti mesajul cat mai clar prin toate cele trei elemente. Iti va fi de folos sa comunici convingator si te va ajuta sa-ti dai seama ca ceva pute atunci cand treci cu bine un examen si vin sa te salute persoane care folosesc doar jumatate de gura.

Pana data viitoare alphaman.ro iti ureaza sa vezi mai mult, sa gusti mai mult, sa mirosi mai mult, sa auzi mai mult si sa simti mai mult!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile