Magia cuvintelor “Daca”

Distribuie:

  • A: “Daca vei inceta sa zbieri, vom putea discuta despre ceea ce s-a intamplat.”
  • B: “Cand vei inceta sa zbieri, vom putea discuta despre ceea ce s-a intamplat.”

 

  • A: “Daca faci curatenie in camerata, poti iesi la joaca in parc.”
  • B: “Cand vei face curatenie in camera ta, vei putea iesi la joaca in parc.”

 

Cred ca ai sesizat diferentele dintre cele doua mesaje.

Din cate observi mesajele de tipul celor A sunt conditionate si doar daca indeplinesti o anumita conditie, te vei putea bucura de un anumit avantaj. Nu e deloc clar daca cel care emite mesajul se asteapta la indeplinirea conditiei.

Pe partea cealalta de mal, mesajele de tipul B includ o nuanta temporara. Ele sunt mult mai stimulatoare deoarece contin o asteptare pozitiva. “Sunt sigur ca o sa iti faci ordine in camera ta (deci am incredere in tine), doar ca nu stiu in ce interval de timp”.

Desigur ca si mesajele de tip B contin si ele o conditie, insa acestea sunt puse in termeni mult mai acceptabili decat in cazul A.

Uite cum simpla inlocuire a unui cuvant, “Cand” in locul lui “Daca”, determina un efect psihologic diferit. Retine acest amanunt!

  • A: “Daca vei lua permisul, vom putea discuta despre angajarea ta.”
  • B: “Cand vei lua permisul, vom putea discuta despre angajarea ta.”

Prin fraza B nu se pune sub nici o forma la indoiala competenta sau abilitatea rezolutiva a cazului. Ea transforma luatul permisului intr-o chestiune de timp. “Am incredere in capacitatea ta , stiu ca vei lua permisul, insa nu stiu exact cand.”

“Daca” din prima fraza nu transmite aceasta incredere. “Poate vei lua , poate nu. Ramane sa demonstrezi”. E clar ca nu-i prea incurajator.

Observa cum mesaje aproape identice genereaza la nivelul inconstientului celui care primeste mesajul, o stare de mobilizare a resureselor (“AHA, se asteapta sa iau permisul, crede in valoarea mea”) sau de partea cealalta o stare de tensiune care se poate dovedi fie activatoare, fie blocanta (“Nu te astepti sa reusesc, nu sunt clare aptitudinile mele”)

In alte situatii, “Cand” se poate dovedi eficient si pozitiv pentru tine.

  • A :”Ma intreb daca, imi ve-ti putea trimite un mail cu rezultatele testelor?”
  • B: “Cand imi ve-ti putea trimite un mail cu rezultatele testelor?”

Nu se pune problema ca celalalt sa-mi raspunda sau nu. Singura mea problema este cand o va face. Intreband astfel, elimin orice posibilitate de taraganeala: “Sa mai vedem”, “O sa ma gandesc” etc. Este un raport in care imi afirm dreptul de a primi un raspuns clar si am o asteptare pozitiva in ceea ce-l priveste pe partenerul meu.

Asadar in urmare si prin incheiere dragii mei cititori am mai multe sanse ca o persoana sa faca un lucru practic pentru mine daca intreb “Cand” in loc de “Daca”.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile