I se mai spune si “dictiune” si este arta de a rosti corect si clar cuvintele si sunetele in procesul pe care daca va mai amintiti din lectiile anterioare, specialistii l-au numit comunicare. Acele persoane care se balbaie sau vorbesc neclar ne solicita mai multa atentie decat in mod obisnuit si asta poate deveni foarte obositor.
Cei care au o dictie buna, delimiteaza foarte clar sunetele, cuvintele si propozitiile, iar noua ne este foarte usor sa-i intelegem. Echivalentul de natura vizuala a unei bune dictii este un scris de mana care il poate intelege oricine.
Se intampla des sa intalnim oameni care au o foarte buna dictie si in discutiile pe care le avem sa ii observam ca devin brusc neclari si li se impleticeste limba printre dinti. Acestea sunt situatiile in care nu sunt siguri de ceea ce afirma, nu se simt confortabil, gasesc subiectul amenintator sau vor sa ascunda ceva.
Pentru un nivel superior de articulare a cuvintelor, iti propun sa reciti cat mai repede posibil urmatoarele versuri:
Rică nu știa să zică:
Râu, rățușca, rămurică,
Dar de când băiatu-nvață
Poezia despre rață,
Rică știe-acum sa zică:
Râu, rățușcă, rămurică.
Trei babe mofluze,
Fără dinți și buze,
Trag turte pe spuze,
Fără să se scuze.
Pila-n pungă,
Punga-n pilă,
Pilălău cu pila lungă a pili pila pe dunga…….
Pila-n pungă,
Punga-n pilă,
Pilălău cu pila lungă a pili pila pe dunga…
Si pentru cei amatori de proza:
-Tu când ai de gând sa te renaturalizezi?
-Nu înainte ca cei denaturați să se naturalizeze, cei renaturalizați să devină mai naturali fără a se denatura, iar cei naturalizați să se naturalizeze cu adevărat.
Aceastea sunt doar cateva exercitii din multe altele care se pot face pentru imbunatatirea dictiei. Iti propun ca macar o data pe zi sa faci acest exercitiu de “impleticire a limbii” timp de cate un minut doua.