Distante si zone personale. Ce sa faci ca sa nu pari agresiv atunci cand vorbesti cu persoane noi

Distribuie:

Salutare Alphamani, secretul este ca totul pare mai simplu atunci cand esti informat, iar pentru a fi mai bun in relatiile cu ceilalti ai nevoie sa citesti ceea ce alphaman.ro iti pune la dispozitie


M-am gandit cat de util este sa stii de ce unele persoane par sa te respinga atunci cand vrei sa vorbesti cu ele. Pana sa cunosc ceea ce am scris mai jos, mereu m-am intrebat cum reusesc cu unele persoane sa am o comunicare excelenta in timp ce cu altele aproape parea ca sunt un ucigas in serie, iar ele stiau deja ca vor fi victimele sangerosului meu aparat de barberit. Desigur, cel mai evident era atunci cand ma apropiam prietenos de o femeie care ma atragea si mi se intorcea spatele inainte sa imi mai ramana o farama de timp in care sa spun “n-am ucis niciodata pe nimeni”. Si nu doar atunci cand abordam femeile era atat de evident, mi s-a intamplat si in alte contexte pe care nu am sa le detaliez.

Intre timp am aflat ca noi toti dispunem de un anume invelis si daca altcineva patrunde in invelisul nostru mai mult decat suntem dispusi sa il primim, avem automat tendinta de retragere sau respingere, pentru a scoate amenintarea de sub patura noastra. Uite mai jos care este acest invelis invizibil si din cate straturi este format.

Stratul unu este cel mai aproape de corpul nostru si se numeste ZONA INTIMA

Zona intima

 

Acesta este cam de o jumatate de brat (cca. 0-46 cm) si oricine
intra in ea, risca sa sufere o fractura la nivelul gatului daca nu i s-a dat acceptul pentru asta. Recunoaste ca macar o data in viata ta ai vazut cum decoleaza o geanta care aterizeaza pe capul tau cand prietenos ai pus mana pe bucile mari, rotunde si fructoase ale unei fete care ti-a placut, dar din pacate nu ti-a permis sa intri in zona ei intima.

Aceasta zona (distanta de pana la 45 cm de corp, nu bucile) din instinct omul o apara cu desavarsire de invazia intrusilor. De regula doar persoanele in care avem incredere patrund in aceasta zona.

La inceputul unei conversatii cu persoane noi, ori relativ noi, este indicat sa respecti aceasta distanta si sa nu intri in ea. Situatia devine vizibila ca ai incalcat spatiul celuilalti si atunci cand stand la o masa il observi pe celalalt ca aseaza in fata sa obiecte precum bricheta, scrumiera ori altele, ca si cum ar trasa o granita intre voi.

Atentie!Invazia teritoriului celuilalt exercita presiune psihologica.

Mergand mai departe descoperim ZONA PERSONALA

Zone si distante personale

 

Este al doilea invelis si este marcat de lungimea bratului intins, cu pumnul strans (46-122cm). La aceasta distanta, comunicarea tactila inceteaza, cea olfactiva inceteaza(deci practic nu o sa mai simti cat de tare miroase a transpiratie..), iar cea orala este dominanta (sper ca ai inteles diferentele de oralitate).

Atentie! Daca sesizezi ca interlocutorul se retrage, este posibil sa fi intrat prea mult in zona sa personala.  Acesta variaza de la o persoana la alta sau chiar de la o natie la alta.

Retine!

Cele doua de mai sus sunt din punctul meu de vedere cele mai importante in relatiile cu ceilalti  Oamenii comunica mai bine cand le sunt respectate aceste zone caci se simt mai comod. Cu cat relatia devine mai sigura, aceste distante scad simtitor. Stiu persoane la care aceste distante au scazut atat de mult incat au facut si sex. Sper ca ai auzit si tu ceva discutii despre asta si sa nu crezi ca te mint.

Dar stai asa! Mai sunt si altele doua pe care am sa le pun scurt pe foaie caci este important sa le stii, dar tot cele de mai sus raman favoritele.

Asa dar, zona sociala (1.23-3.5m) in viata sociala este distanta impusa de un ghiseu, masa, taraba, si zona publica unde practic nu mai avem de-a face cu un interlocutor ci cu o prezenta publica.

Ma gandesc ca acest articol iti este extrem de util si este util sa folosesti informatiile din el. Si mai multe articole educative vei gasi aici, si aici si chiar si aici, si te sfatuiesc pentru si mai multe articole de calitate sa te abonezi si sa imi scrii ce ti-ar place sa citesti si mai mult.

Sa auzim numai de bine!!!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile