Glosar de termeni utilizati in NLP partea I

Distribuie:

abilitate = stapanire desavarsita a unei intregi clase de comportamente: -a sti cum sa faci ceva. Abilitatile provin din dezvoltarea unei harti mentale care  ne permite sa organizam si sa selectam grupe de comportamente individuale. In NLP, aceste harti mentale iau forma strategiilor cognitive si metaprogramelor.

 

a da forta = procesul de a da unei persoane vitalitate, energie si noi resurse pline de forta; cand spunem vitalitate ne referim la nivelul neuronal, la schimbarea obiceiurilor.

 

a doua pozitie = punct de vedere; a fi constient de modul in care percepe realitatea o alta persoana.

 

a treia pozitie = a percepe lumea din punct de vedere al unui observator; va vedeti atat pe voi cat si pe ceilalti oameni.

 

acordare = adoptarea caracteristicilor modului de exprimare a unei alte persoane (comportamente cuvinte, etc.) pentru o mai buna raportare.

 

acordare in viitor = procesul prin care o persoana repeta mental trecerea printr-o situatie viitoare   pentru a mari sansele ca acel comportament dorit sa se petreaca in mod natural si automat; procesul de a trai mental un eveniment inainte ca acesta sa se petreaca.Este unul dintre procesele cheie pentru a asigura permanenta unui rezultat.

 

acuitate senzoriala = a fi constient de lumea exterioara, de simturi, a face distinctii rafinate cu privire la informatia senzoriala pe care o receptionam din lumea inconjuratoare.

 

analoaga = o submodalitate analoaga variaza continuu de la o extrema la alta, pe cand o submodalitate digitala are doar doua variante. De exemplu putem vedea o imagine, fie asociat fie disociat.

 

ancorare =  procesul prin care un raspuns intern se asociaza cu unele declansatoare externe (similar conditionarii clasice), astfel incat raspunsul poate fi rapid, uneori ascuns, reaccesat. Procesul  prin care un stimul sau o reprezentare (interioara sau exterioara) este legata de si, prin urmare, ajunge sa declanseze un anumit raspuns. Ancorele apar in mod natural si in toate  sistemele de reprezentare.

 

asociere = un proces opus disocierii. In cazul disocierii, ne vedem pe noi insine “acolo”. In general,             disocierea inlatura emotiile pe care le implica experienta. Atunci cand suntem asociati experimentam informatia in mod direct si prin urmare, emotional.

 

auditiv = referitor la auz sau la simtul auzului; simtul auzului, unul dintre sistemele principale de               reprezentare.

 

avantaj secundar = apare atunci cand un comportament aparent negativ sau problematic indeplineste de fapt, unele functii pozitive la un alt nivel. De exemplu, fumatul poate ajuta o persoana sa se relaxeze sau o poate ajuta sa se incadreze intr-o anumita imagine de sine.

 

bucla calibrata = tipar inconstient de comunicare in care indiciile comportamentale ale unei persoane       declanseaza raspunsuri specifice din partea unei alte persoane intr-o interactiune in desfasurare.

 

bucla/ciclu = un cerc, un ciclu, o povestire, o metafora sau o reprezentare care se reia de la inceput,           astfel incat ajunge sa realizeze un circuit inchis. Un ciclu/ circuit deschis: un lucru neterminat. Un ciclu/circuit inchis: un lucru incheiat. In cazul strategiilor, ciclurile se refera la a fi prins intr-un set de procedee, fara cale de iesire.

 

cadru = context, mediu, metanivel, o modalitate de a percepe ceva.

 

cadrul “ca si cum” = “a pretinde” . A presupune, a spune ca “aceasta este situatia” si a actiona apoi ca si cum ar fi adevarata.  Acest fapt incurajeaza rezolvarea creativa a problemelor prin deplasarea mentala dincolo de obstacolele aparente catre solutia dorita.

 

calibrare = 1 Procesul de invatare pentru a citi inconstientul altei persoane, raspunsurile nonverbale         dintr-o interactiune in desfasurare prin cuplarea indicilor/ indicatorilor comportamentali observabili cu un raspuns intern specific. 2 Acordarea la starea si la operatiunile de procesare senzoriala interioara ale celuilalt prin interpretarea semnalelor nonverbale observate anterior.

 

categoriile Satir = cele cinci pozitii corporale si stiluri de limbaj care indica modalitati specifice de a           comunica: mediatorul, cel care invinuieste, cel care se autocompatimeste, cel care analizeaza si cel care distrage, asa cum sunt ele descrise de Virginia Satir.

 

cautarea transderivationala = procesul de cautare in trecut prin amintiri inmagazinate si                       reprezentarile mentale ale unei persoane pentru a gasi experienta de referinta de la care a fost derivat un comportament sau raspuns prezent.

 

citate = un tipar prin care un mesaj pe care doriti sa-l transmiteti poate fi introdus in citate ca si cum       altcineva ar fi spus acel mesaj.

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile