metafora = procesul de gandire despre o situatie sau un fenomen ca fiind altceva, de exemplu, povesti parabole si analogii.
metaniveluri = care se refera la acele niveluri abstracte de constiinta pe care le experimentam interior.
metaprogram = 1 Un nivel de programare mentala care determina cum ne clasificam, orientam si divizam experientele. Metaprogramele noastre sunt mai abstracte decat strategiile noastre specifice de a gandi; ele definesc abordarea noastra generala privitoare mai degraba la un aspect particular decat la detaliile procesului nostru de gandire. 2 Programele mentale/ perceptuale pentru sortarea si receptionarea stimulilor, filtre perceptuale care guverneaza procesul atentiei, uneori al “neuro-sortarii” sau metaprocesele.
metastare= o stare referitoare la o alta stare care face ca o stare ce implica ansamblul minte-corp sa se refere la o alta stare de la un nivel logic superior, genereaza o stare de tip gestalt, respectiv o metastare; model deszoltat de Michael Hall.
model = o descriere a modului in care functioneazaun anumit lucru, o copie distorsionata, stearsa sau generalizata a originalului; o paradigma.
model asupra lumii = 1 O harta a realitatii, o reprezentare unica a lumii pe care o generalizam pentru experientele noastre. 2 Ansamblul de principii operative ale unei persoane.
modelare = 1 Procesul prin care se observa si se realizeaza harta comportamentelor de succes ale altor oameni. 2 Procesul de observare si duplicare a unor actiuni sau comportamente pline de succes ale altora; procesul de a discerne intre succesiunea reprezentarilor interioare si a comportamentelor, care fac o persoana sa reuseasca sa realizeze o anumita sarcina.
neurosemantica = 1 Un model al sensurilor sau evaluarii ce foloseste modelul metastarilor pentru a articula si a lucra cu nivelurile superioare ale starilor, precum si modelul programarii neurolimgvistice pentru detalierea modului de experiemntare si procesare al fiintelor umane. 2 Un model care prezinta o varianta mai ampla si mai bogata de a ne gandi la si de a lucra cu modul in care sistemul nostru nervos (componenta neuronala) si lingvistica creeaza semnificatiile (semantica).
niveluri primare = se refera la modul nostru de a experimenta lumea in principal prin intermediul simturilor.
niveluri logice = 1 O ierarhie interna in care fiecare nivel este in mod progresiv mai cuprinzator si are un impact mai mare din punct de vedere psihologic. In ordinea importantei (de sus in jos) aceste niveluri includ (1) identitatea, (2) crezurile, (3) capabilitatile/abilitatile, (4) comportamentul si (5) mediul inconjurator. 2 un nivel superior, un nivel referitor la un nivel inferior, un metanivel care informeaza si moduleaza nivelul inferior.
nominalizare = o distinctie lingvistica a metamodelului, un tipar hipnotic al limbajului specific starii de transa, un proces sa un verb transformat intr-un substantiv (abstract), un proces inghetat in timp.
olfactiv = referitor la miros si la simtul mirosului.
operatori modali = distinctii lingvistice ale metamodelului care indica “modalitatea” prin care “opereaza” o persoana: modalitatea necesitatii, a posibilitatii, a dorintei, a obligatiei etc. Predicatele (pot, nu pot, posibil sa, imposibil sa, ar trebui sa, ar trebui neaparat sa etc.) le utilizam pentru a ne motiva.
pattern = Modaliate repetitiva de a gandi sau de a face ceva; automatism sau obisnuinta, comportament care revine sub forma unui tipar si care odata observat poate fi modificat sau intrerupt daca este un pattern nedorit/ implementat (modelat) sau daca duce spre un rezultat pe care vrem sa-l producem.
parti = Un model metaforic de a vorbi despre programe si strategii independente de comportament. Programele sau “partile” vor dezvolta deseori o voce naratoare care devine una dintre caracteristicile lor de identificare. 2 O metafora pentru a descrie responsabilitatea fata de propriul comportament sub diverse forme ale psihicului nostru. Acestea pot fi vazute asemenea unor subpersonalitati care au ” o viata a lor”; atunci cand acestea au intentii diferite unele fata de altele, putem experimenta conflicte interioare si senzatia de incongruenta.
pozitie = un punct de vedere sau o perspectiva anume. In NLP exista trei pozitii de baza pe care cineva le poate adopta in perceperea unei experiente particulare. Prima pozitie implica a trai ceva prin proprii nostri ochi in legatura cu un punct de vedere propriu. A doua pozitie implica a trai ceva de parca am fi in locul unei alte persoane. A treia pozitie implica distantarea si perceperea relatiei dintre noi insine si ceilalti dintr-o perspectiva disociata.