Glosar de termeni utilizati in NLP partea V

Distribuie:

pozitie perceptuala = 1 Un punct de vedere sau o perspectiva anume. in NLP exista trei pozitii de baza pe care cineva le poate adopta in perceperea unei experiente particulare. Prima pozitie implica a trai ceva prin proprii nostri ochi in legatura cu un punct de vedere propriu. A doua pozitie implica a trai ceva de parca am fi in locul unei alte persoane. A treia pozitie implica distantarea si perceperea relatiei dintre noi insine si ceilalti dintr-o perspectiva disociata. 2 Punctul nostru de vedere; una dintre cele trei pozitii mentale adoptate (asociat in propria fiinta ; a doua pozitie- din perspectiva celuilalt; a treia pozitie –  dintr-o pozitie in afara celor implicati).

 

predicate = 1 Cuvinte referitoare la proces (verbe, adverbe si adjective) pe care o persoana le selecteaza pentru a descrie un subiect. Predicatele sunt folosite in NLP pentru a identifica sistemul de reprezentare pe care il foloseste o persoana pentru a procesa informatiile. 2 Ceea ce afirmam sau formulam in legatura cu un subiect anume, termeni cu specific senzorial ce indica un anumit sistem de reprezentare ( predicate vizuale, auditive, kinestezice, nespecificate)

 

presupozitiile =  idei sau presupuneri pe care le luam drept bune sau le consideram ca fiind adevarate pentru a da un sens comunicarii.

 

prima pozitie = perceperea lumii din propriul punct de vedere in mod asociat, una dintre cele trei pozitii perceptuale.

 

prin timp = o linie a timpului in care trecutul, prezentul si viitorul se afla in fata noastra. De exemplu, timpul este reprezentat spatial, ca si in cazul planificarii anuale.

 

programare neuro lingvistica (NLP) = 1 Model comportamental si un set de aptitudini si tehnici explicite ale caror baze au fost puse  de catre John Grinder si Richard Bandler in anul 1975. Definita ca studiul structurii experientei subiective, NLP studiaza tiparele sau “programarea” creata prin interactiunea dintre creier (neuro), limbaj (lingvistic) si corp care produce atat comportamente eficiente cat si ineficiente. Aptitudinile si tehnicile au fost derivate din observarea tiparelor de excelenta ale expertilor din diverse domenii de comunicare profesionala, inclusiv psihoterapie, afaceri, hipnoza, drept si invatamant. 2 Studiul excelentei: un model referitor la modul in care oamenii isi structureaza propriile experiente; structura experientei subiective; cum anume isi programeaza fiintele umane modul de a gandi, de a percepe emotiile si de a se comporta prin intermediul propriei structuri neurologice, mediata fiind de limbaj si de sistemul de codare folosit pentru procesarea, depozitarea si re-accesarea informatiei.

 

raport/ raportare = 1 Stabilirea increderii, armoniei si cooperarii intr-o relatie. 2 Senzatia de a fi in legatura cu celalalt, senzatia de reciprocitate, de incredere, creata prin intermediul ritmarii, oglindirii si al acordarii; o stare de empatie sau de a fi in cea de-a doua pozitie.

 

reincadrare = 1 Un proces folosit in NLP prin care un comportament problematic este separat de intentia pozitiva a “partii” sau programului intern care este responsabil de acel comportament. Sunt stabilite noi alternative de comportament purtand partea responsabila de vechiul comportament sa-si asume responsabilitatea implementarii altor comportamente care satisfac aceeasi intentie pozitiva, dar nu au efecte secundare problematice. 2 A schimba contextul sau cadrul de referinta al unei experiente astfel incat aceasta sa dobandeasca o alta semnificatie.

 

reprezentare = o idee, un gand, o prezentare a unei informatii bazate pe evaluare sau pe experienta senzoriala.

 

reprezentare interioara = tipare informationale semnificative pe care le cream si le depozitam in mintea noastra, o combinatie de imagini, sunete, senzatii, mirosuri si gusturi.

 

resurse = orice mijloace pe care le putem face sa sustina un anumit scop: componenta fiziologica, starile, gandurile, strategiile, experientele, oamenii, evenimentele sau proprietatile.

 

rezultate = 1 Scopurile sau starile dorite care aspira sa le obtina o persoana sau o organizatie. 2 Un rezultat specific, bazat pe descrierea senzoriala. 3 Un scop bine structurat care indeplineste criteriile aferente.

 

ritmare = O metoda folosita de comunicatori pentru a stabili rapid un raport potrivind anumite aspecte ale comportamentului lor cu acelea alei persoanei cu care ei comunica – o privire sau o oglindire de comportament. 2 A stabili si a mentine raportarea cu o alta persoana alaturandu-ne modelului sau asupra lumii, acordandu-ne limbajul folosit de aceasta, la crezurile, valorile , experienta sa curenta etc.; aspect crucial pentru stabilirea raportarii.

 

semnale = informatiile care ne furnizeaza indicii referitoare la structura subiectiva a unei alte persoane, cum ar fi: semnalele de accesare vizuala, predicatele, pozitia corpului, gesturile, tonul vocii, tonalitatea etc.

 

semnale de accesare vizuala = miscari ale ochilor in diverse directii, indicand o gandire (procesare) de tip vizual, auditiv sau kinestezic. 

 

 

 

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile