Harta nu este tot una cu teritoriul

Distribuie:

Salutare si bine te-am regasit pe alphaman.ro

In ora de religie, preotul ii intreaba pe elevi:

-Ce trebuie sa faceti prima data,  ca sa vi se ierte pacatele ?

Bula:

-Sa pacatuim, domn parinte…


 

Numele articolului de azi este si numele unei axiome a Nlp-ului considerata poate cea mai importanta, deoarece sta la baza intregii munci de cercetare a acestui domeniu.

Tie ce-ti sugereaza numele axiomei?

Probabil te gandesti cum dracu harta nu e tot una cu teritoriul ca doar si tu ai fost la orele de geografie, ba chiar ai si iesit de vreo cateva ori la tabla si nu ai mai intalnit aceasta expresie pe undeva.

Insa, cu siguranta stii sau poate chiar tu iti amintesti acum un moment in care ti-ai spus tie sau altcuiva ca “fiecare om e unic in felul sau”. Si asa si este ! Nu-i asa?

Dar ce inseamna sa fii unic?

Maini picioare si alte alea avem cu totii, ce-i drept unii mai mari , altii mai mici, unii cu o singura mana altii fara un picior sau doua maine, in fine! Ce conteaza asta cand defapt prin faptul ca spui ca e unic un om, probabil te referi mai mult sau mai putin sau poate “deloc” la felul in care se comporta, gandeste si simte acel sau acea persoana.

Te-ai prins la ce se refera axioma?

Sunt convins ca da si de asta o sa clarificam cat se poate de bine in randurile ce urmeaza.( o sa fiu rapid caci ma gandesc ca esti curios sa intelegi si mai bine cum doar constientizand asta vei privi cu ochi mai dulci lumea inconjuratoare)

Asadar ce ne face unici ?

Ma gandesc acum, cum probabil si tu te gandesti, ca unicitatea vine in primul rand din experientele traite de fiecare dintre noi, experiente care ne-au condus la construirea unor modele proprii despre mediul inconjurator. Si asa si este!

Tu consideri ca o experienta traita poate la intensitate maxima cu prietenii tai apropiati, ati simtit-o toti exact la fel?

Cred ca ti-ai dat seama deja ca nu. Si oare de ce? Tocmai pentru ca pana la experienta traita impreuna, prietenii tai au trait multe altele si, si-au format in urma lor un model diferit despre lume de al tau. Si asta este valabil pentru fiecare in parte si  departe caci daca nu ar fi nu s-ar mai povesti. L-a fel cum si tu ai trait alte experiente fata de ei  si e normal sa ai un alt model despre lume fata de ei.

Un experiment simplu si foarte usor, pe care poti sa-l faci sa intelegi mai bine si sa te si convingi ca oamenii gandesc conform hartii lor mintale (modele), care sunt diferite de a oricarei alteia, este ca dupa un eveniment sa le ceri parerea prietenilor tai despre ceva ce te intereseaza pe tine. Pune o intrebare de genu “cum ti s-a parut tie …?”. Si sunt curios daca ai sa observi ce raspunsuri primesti, si ce gandeai tu in legatura cu chestia respectiva.

Sau si mai simplu, lua-ti o doza de ce vreti voi si uitandu-va la ea. Spune-ti fiecare ce va trece prin cap. Oare cum or sa fie raspunsurile? Cred ca o sa difere foarte mult. Si difera, tocmai pentru ca, creierul nostru face conexiuni cu experientele anterioare si apoi ne da raspunsuri pe care le verbalizam. ( si invatand sa fiti atenti la anumite detalii, pute-ti sa aflati foarte multe despre o persoana)

Acum, cred ca a-ti inteles ca modelul despre lume al unei persoane este practic reprezentarea lui interioara pe care si-a formato de cand s-a nascut si pana in prezent. ( spune-m adesea, “ce fraier a fost X, daca eram eu faceam asa si asa” si asa este, doar ca pierzi din vedere ceva foarte important, si anume ca tu nu esti X. El a facut lucrurile dupa mintea lui, adica dupa modelul propriu despre lume. Tu ai judecat dupa modelul tau, caci ai trait alte experiente in trecut decat experientele lui X care l-au facut sa actioneze intr-un anumit fel)

Ce retinem pana aici?

Faptul ca reprezentarile noastre interioare nu sunt o redare exacta a unui eveniment. Cu toate ca realitatea este una singura, noi o percepem si o reprezentam in moduri diferite. Oamenii nu pot cunoaste realitatea asa cum este ea in sine, ci isi formeaza o perceptie a realitatii prin intermediul simturilor (vaz, auz, miros, pipait, gust), prin intermediul credintelor lor si prin intermediu experientelor trecute.

Deci?

Acum stiii si tu ca aceeasi experienta poate fi interesanta si provocatoare pentru o persoana, iar pentru o alta persoana poate fi descurajanta si obositoare.

Cu ce ne ajuta acum, ca stim asta, in comunicare?

Pai i-a sa ne gandim putin. Stiind ca fiecare om are modele diferite prin care isi exprima sentimentele, nevoile, emotiile, as putea sa ascult cu interes (daca imi place subiectul, bineinteles) incercand sa inteleg ce simte, aude sau vede exact in legatura cu problema discutata. Asta ma face sa stiu cum vede, aude si simte persoana respectiva lucrurile si apoi sa ma raportez la modelul ei despre lume, astfel incat atunci cand ii dau replica, sa ma pot exprima pe lungimea ei de unda. ( in articolele viitoare vom discuta pe larg despre acest subiect fascinant)

E exact cum imi spunea un prieten o data: “Bai Gabi, fii atent, in viata trebuie sa stii sa discuti si cu cel prost, si cu cel destept . Daca te duci la cel prost si ii vorbesti in termeni academici, nu o sa inteleaga nimic; daca te duci la cel destept si discuti ca omul prost, iar nu te intelege.”

A-ti inteles despre ce vorbesc?

Eu am inteles, asa ca pana data viitoare Multa Pofta De Viata!!!

 

 

 

 

 

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile