Magia Cuvintelor “Ca sa fiu sincer”

Distribuie:

“Ca sa fiu sincer” au trecut cateva zile bune de cand nu am mai scris nici un articol si ma gandeam sa vorbim mai multe despre acest “Ca sa fiu sincer”.

Zilele trecute m-am intalnit cu un fost coleg de scoala si dupa mai multe discutii si amintiri imi spune:

  • Ca sa fiu sincer chiar ma bucur ca ne-am intalnit.

Si bineinteles ca a venit raspunsul meu usor arogant:

  • Serios? Si daca nu erai sincer ce spuneai? Ca inca mai esti afectat ca te luam in brate si te dadeam afara din scoala ca sa putem chiuli toata clasa?

Desigur ca am fost atent sa i-o spun pe un ton glumet astfel incat sa radem amandoi. Sper ca nu ai uitat lectiile pe care ti le-am predat despre paraverbal, iar daca nu le stii inca, le gasesti in continuare in categoria DEZVOLTARE PERSONALA.

“Ca sa va spun adevarul, domnule profesor, aceste fituici pe care le am nu intentionam sa le folosesc”. Le spuneam profesorilor atunci cand ma prindeau cu ele, pana cand unul dintre profi imi replica:

  • Intentionai sa folosesti altele? Si de ce trebuie sa ma asiguri ca spui adevarul?

Ca sa fiu sincer este un cliseu de limbaj care il face pe interlocuitor circumspect, daca nu suspicios de-a binelea. oamenii care sunt sinceri nu mai simt nevoia sa sublinieza asta. “Stii, acum  sunt sincer cu tine”. Aha, vrei sa spui ca altadata n-ai fost?

Un om cu integritate spune adevarul pur si simplu. Fara sa se invarta pe dupa deget sau sa atraga atentia prin tot felul de clisee ca el face asta.Un om care iti spune adevarul pur si simplu, e un om demn de incredere. Un om care iti garanteaza ca iti spune adevarul (“Ma jur pe fata mea!”, “Sa-mi sara ochii!”, “Sa moara mama!”) naste indoieli. De ce accentueaza asta? De ce vrea sa ma convinga ca nu ma minte?

Ca sa fiu sincer, pardon, in loc sa spui “ca sa fiu sincer” mai bine fii sincer! Arata ca esti un om onest si deschis nu prezentandu-te ca fiind asa, ci fii asa!

Renunta la aceasta “declaratie de sinceritate”. In loc de “ca sa fiu sincer” sau “ca sa spun adevarul”, spune adevarul fara introduceri.

 

Ca sa fiu sincer,

Gabriel VORNICU sunt!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile