Magia Cuvintelor “Daca as fi”

Distribuie:

Share on facebook
  • Daca as fi mancat sanatos…
  • Daca as fi facut sport…
  • Daca as fi mers la stomatolog mai devreme…

…nu as mai fi avut probleme de sanatate. Observ niste regrete in aceasta fraza? Cu siguranta. Oare ajuta la ceva? Aproape la nimic, daca nu sunt insotite de cautarea unor modalitati noi de actiune.

Daca as fi este acel tip de expresie care iti permite sa te lamentezi, sa te plangi, sa te autocompatimesti la sfarsit, fiind preocupat exclusiv de trecut. Din cate stim cu totii, trecutul are o particularitate interesanta: nu poate fi schimbat. A te orienta spre trecut pentru a-l analiza si a intelege unde ai gresit este una, a trai din trecut fara a schimba nimic la prezent este cu totul altceva. A fi orientat spre trecut este ca si cum ai incerca sa mergi inainte privind inapoi.

Daca as fi arata atasament fata de trecut si pericolul de a fi absorbit de acesta. Acest monstru te cufunda intr-o stare de regrete si framantari, te baga intr-un cerc vicios ale carui corespondente psihologice sunt victimizarea, deprimarea sau fara nici o indoiala disperarea.

  • Daca nu as fi renuntat atunci, acum as fi avut afacerea mea.
  • Am gresit pentru ca am renuntat atat de devreme. Imi voi redeschide firma si voi fi mai perseverent.

Ceea ce se observa la mesajul al doilea, este ca ne recunoastem greseala fara sa ne victimizam, sa ne plangem sau sa facem alte desbateri ale lui “daca as fi” si in acelasi timp venim si cu o solutie care sa ne ajute pe viitor (contine o afirmatie pozitiva). Trecutul este acceptat impreuna cu invatatura pe care o poarta. Este adevarat ca nu poate fi schimbat, insa invatatura ne ajuta sa modelam viitorul intr-un mod constructiv. Ceea ce ar fi putut sa fie este inutil acum. Este mult mai productiv si eficient sa te oorientezi catre ceea ce va fi, stiind cum sa gandesti sau sa te comporti astfel incat sa nu se mai repete ceea ce a fost.

Ceea ce te rog sa retii este ca de acum in colo de fiecare data cand ai tendinta sa te victimizezi imbratisandu-l puternic pe “daca as fi” sa-ti dai doua palme, iti spui stop  si reformulezi incepand cu : DE ASTAZI, DE ACUM VOI… si continuarea construind-o sa fie un mesaj pozitiv.

  • Daca m-as fi pregatit pentru examen, acum nu mai veneam la restante.
  • Am gresit nepregatindu-ma pentru examen. De acum ma voi pregati pentru fiecare examen ca sa pot sta linistit in vacanta.

 

  • Daca m-as fi orientat sa imi deschid firma mea, acum nu ma mai f**** seful in gura.
  • Am gresit ca am ales sa fiu un angajat. De acum ma voi orienta spre a lucra in colaborare cu cineva si imi voi deschide firma mea in maxim un an de zile.

Copiii din familiile ale carui limbaj curent intra “daca as fi” ii invata pe acestia sa fie victime, sa fie neajutorati si neputinciosi, asteptand sa vina cineva si sa le rezolve problemele. Crescand devin la randul lor victime psihologice, cu un nivel scazut al stimei de sine, neincrezatori in resursele personale, cautand cu disperare pe cineva care sa ii “salveze” sau macar sa le intareasca ideea ca sunt lipsitide putere.

Minunat este faptul ca orice victima poate deveni un descoperitor punandu-si o simpla intrebare: ” Ce pot sa fac pentru a imbunatati starea de lucruri?” si pe langa asta trecand la fapte. Iar expresia incepand de acum voi… folositi-o caci este de foarte mare ajutor.

 

Numai bine!!!

Gabriel Vornicu sunt!!!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile