Magia Cuvintelor “Trebuie sa”

Distribuie:

Share on facebook
  • Trebuie sa mananci dimineata.
  • Iti propun sa mananci dimineata.

 

  • Trebuie sa suni atunci cand intarzii.
  • E important sa-ti anunti intarzierea.

 

  • Trebuie sa citesti articolele de pe acest site.
  • Pentru ca vrei sa iti dezvolti personalitatea iti recomand sa citesti articolele de pe acest site.

 

Trebuie emite un aer autoritar. Nu lasa loc de optiuni si te transforma intr-un robotel caruia nu-i este permis nici un punct de vedere, misiunea lui fiind sa se supuna. Dupa cum iti aduci aminte in decursul timpului, nu putine au fost momentele in care ti s-a spus ca  trebuie sa faci un anume lucru. Cum te-ai simtit? Cred ca nu au fost situatii prea atragatoare.

Sunt situatii desigur, in care autoritatea este legitima si trebuie sa te supui, spre binele tau sau al altora. Daca doctorul iti spune sa iei un anumit medicament pentru a te insanatosi, este intelept sa-l asculti. Ce te faci insa daca mama iti spune ca trebuie sa te duci la piata? Aceasta nu pare a fi o chestiune vitala. In fond, s-ar putea duce fratele tau, tatal tau, sau de ce nu mama in persoana.

Trebuie sa radiaza rareori o atitudine binevoitoare si dorinta de a colabora. Chiar daca te supui, este posibil s-o faci avand resentimente.

Ne nastem cu dorinta de a fi liberi. Trebuie nu vine deloc in intampinarea acestei nevoi. Atunci cand ti se spune “trebuie sa” creierul o percepe ca pe o obligatie si adesea ca pe o sarcina neplacuta.

TOVARASI ASCULTATI CE VA SPUN: RAMANE HOTARAT, TREBUIE SA RENUNTAM LA TREBUIE.

De aceea in situatiile in care este posibil, pentru a beneficia nu de impotrivirea, ci de cooperarea partenerului de comunicare, in loc sa-l obligi sa faca ce vrei tu, invita-l sa aleaga intre mai multe optiuni. Daca esti ingenios aceste optiuni i le oferi chiar tu. Atunci cand are optiuni, interlocuitorul va avea o anume satisfactie, deoarece a putut sa aleaga intre mai multe variante.

  • Trebuie sa faci sport de trei ori pe saptamana.
  • Pentru a fi mai plin de energie si a avea mai multa vitalitate, iti propun sa faci sport de trei ori pe sapt. Ca sa nu mai vorbesc de beneficiile sanatatii.

 

  • Trebuie sa ajungem in Maldive anul acesta.
  • Iti propun, anul acesta, sa ne rasfatam in apele limpezi a insulelor Maldive.

In incheiere dragul meu cititor, sper ca ai remarcat  finetea si eleganta mesajelor care nu-l contin pe trebuie sa. Trebuie ca atunci cand comunici, pardon, te invit ca atunci cand comunici, sa cauti abordarea cea mai potrivita.

 

Salutari!!!

Gabriel VORNICU sunt!!!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile