Mandria, valoare sau defect?

Distribuie:

Share on facebook

Ce scriu, scriu pe bune si cand zic ceva cred ceea ce spun. Iar Alphaman.ro ca de obicei te saluta si te informeaza.


Nici nu mai conteaza ora la care scriu, caci subiectul e atat de interesat si controversat incat m-am hotarat sa-mi pun in cap cativa fani, fanatici ai mentalitatii bisericesti.

Mandria 

De curiozitate am intrat pe un forum plin de “smerenie”, interesat in primul rand de subiectul ce apare mai sus ca si subtitlu. Am ramas efectiv fara cuvinte cand am citit cele de mai jos:

“Se intampla ca oameni rai sa-i dea cuiva otra­va inaltarii de sine: asa ne-a varsat in fire otra­va aducatoare de moarte a pacatului vrajmasul nostru, sarpele cel vechi. Daca se intampla sa se otraveasca, omul, chiar daca inainte era sanatos, ajunge in mare suferinta: si firea noastra era cu­rata, neprihanita, sfanta, buna, dar cand otrava vicleanului sarpe a patruns in ea, a cazut in boa­la si nenorocire nevindecata. Aflandu-se in om, otrava ii imbolnaveste tot trupul: si otrava cea aducatoare de moarte a sarpelui ne-a imbolnavit toate puterile sufletesti si trupesti”

“Izbaveste-ne, Doamne, de o asemenea intune­care! Cu cei mandri asa se si intampla de obicei. Daca nu se opresc la timp, daca nu se pocaiesc, devin potrivnici ai lui Dumnezeu.”

WTF is this? Ma gandesc ca ti-ai dat seama despre ce otrava este vorba. Din pacate titlul articolului din care am luat randurile de mai sus, este atat de inspaimantator, incat efectiv mi-a fost frica sa-l scriu ca nu cumva sa crezi ca si eu sunt otravit de “sarpele vechi”.

Ce este cu adevarat mandria?

Mandria este recompensa emotionala a realizarilor. Cand scopul tau este atins, e de dorit sa fii mandru de realizarea ta. Nu este in nici un caz un viciu care trebuie depasit, ci o valoare care trebuie atinsa. Ea nu este iluzia ca nu avem nici un defect (asa cum se pare ca spun reprezentantii anumitor religii). Putem fi mandri de ceea ce am facut dar sa ne recunoastem in acelasi timp erorile si imperfectiunile. Aceasta nu este in nici un caz “otrava sarpelui”

Mandria este recompensa emotionala a realizarilor! Nu este un viciu care trebuie depasit, ci o valoare care trebuie atinsa.

Mandria autentica nu are absolut nici o legatura cu laudele exagerate sau cu aroganta. Provine din alte surse si alte origini. Nu lipsa de realizari, ci satisfactia realizarilor este izvorul de unde provine. Nu are legatura cu a dovedi, ci cu a te bucura de ce ai reusit.

Increderea in sine analizeaza ce nevoi trebuie sa fie indeplinite si spune “POT!”.

Mandria analizeaza ceea ce a fost realizat si spune “AM PUTUT!”

Nu este o atitudine normala sa ai realizari si sa nu te simti mandru de ele. Gandeste-te ca timpul si energia pe care ai acordat-o pentru realizarea unui scop, face parte din procesul prin care ai ajuns sa-l indeplinesti. Iar pentru perseverenta de care ai dat dovada atunci cand poate au fost momente grele si ai vrut sa renunti, meriti sa te simti satisfacut si sa te bucuri din toata inima. Faptul ca ai putut, te va face sa stii ca poti mai mult. Pentru orice realizare cat de mica, bucuria constientizarii, te va impinge sa faci si mai mult. Iar ceea ce se va intampla defapt, este sa urci pe o treapta superioara a evolutiei tale. Si este de dorit sa-ti doresti sa evoluezi.

Retine!

Mandria nu este un viciu care trebuie depasit ci o valoare care trebuie atinsa. Poti sa pui asta pe o foaie si apoi aseaz-o undeva unde sa o vezi tot timpul. Si obisnuieste-te sa te bucuri de fiecare realizare, sa o petreci cum se cuvine. Nu conteaza cat de mica e sau cat de mare. Ofera-ti satisfactie muncii tale si mandreste-te cu asta. Constientizeaza acum ca pentru orice realizare tu ai depus un efort. Uneori poate nu ti-a fost deloc usor, dar tu ai mers mai departe si ai tras de tine pana ai reusit, in timp ce altii ar fi renuntat demult. Gandeste-te ca sunt oameni care au atat de multe realizari si cu toate astea nu se simt mandri de ele. Este ok asa?

Sper ca iti este util acest articol si pana data viitoare iti urez multa sanatate!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile