Minunile limbajului nonverbal

Distribuie:

Bine ai revenit pe alphaman.ro


 

Bai si cum se spune daca nu se spune, care sa stie daca nu se stie, cum se aude despre ce se-aude, ca cica scotienii astia sunt tare zgarciti.

-Pai si cum recunosti casa unui scotuian?
-Este singura care are hartie igienica la uscat.

Si

– De ce nu isi cumpara scotienii frigidere ?
– Nu sunt siguri ca atunci cand inchid usa se stinge becul !

Pfff al dracului is scotienii astia ma ! …


 

Si uite asa ca si scotienii imi aduc aminte cum in perioada imediata de dupa descoperirea apometrelor (pe alocuri in tarisoara noastra) si scumpii nostri compatrioti se comportau cam cel putin asemanator. Tin minte ca oameni se jeleau dupa ce isi puneau apometre si spuneau: “De-acuma nu mai fac baie cu cada plina.  Pai de ce? Mi-am pus apometre si tot ce consum platesc” , apoi se spalau punandu-si cate doi centimetri de apa intr-o cada de doua sute de litri. Hai ca stii si tu si iti aduci aminte ca daca ii spuneai cuiva sa aduca o sticla de apa, iti replica imediat “Nu pot ca am apometre”.  Hai ca iti aduci amine , nu-i asa? Cu totii am folosit replica asta macar o data, si ne-am spalat intr-o picatura de apa ca sa nu consumam prea mult. Asa-i?

Ce vremuri…  Desigur ca ma refer la noi cei care inventam cate un joc nou in fiecare zi si ne rupeam fundul jucand “Bombata” , ne tinteam la “Stomata cu tuburile cu cornete”, ne fugareau mosnegii ca le rupem copacii din fata blogului si cate si mai cate si pe cate le-am uitat, asa ca am sa pun etc.,etc,etc…

Si care este minunea limbajului nonverbal ?

Imi place sa spun despre limbajul trupului ca poarta cu el intotdeauna sau macar aproape intotdeauna adevarul si natura sentimentelor pe care le traieste o persoana la un moment dat.

Putem recunoaste o persoana vesela sau trista la simpla vedere, si nu e nevoie ca ea sa verbalizeze asta, pentru ca noi primim anumiti stimuli de la acea persoana, stimuli pe care subconstientul nostru ii decodifica si ne ofera informatii despre persoana in cauza.

In timp ce unele gesturi si expresii ale corpului ne sunt foarte usor de citit, sunt altele pentru care este nevoie de constientizare si antrenament pentru a le recunoaste si decodifica. Ca de exemplu, “Cati oameni pot recunoaste un mincinos?”  “toti spui?”, probabil, dar “Cati oameni pot recunoaste un bun mincinos ?” aaa? Putini ? Asa este.

O anumita senzatie, te poate face sau nu , sa vrei sa fii unul dintre cei care stiu cum sa detecteze incongruentele dintre ceea ce exprima cineva si ceea ce exprima corpul aceluiasi cineva.

Sau poate si nu spun doar poate, iti doresti sa stii daca persoana de langa tine este sincera cu tine.

Ti-am pregatit pentru inceput gesturi simple, de baza, care pot fi usor de recunoscut si care iti vor antrena spiritul de observatie pe viitor.

Asa ca ia sa videm cativa azi, caci di restul ni vom ocupa in zilili ci or urma:

Limbajul trupului

Gestul ridicarii din umeri

Desigur ca il intalnim chiar si l-a oameni si ne transmite ce? Hai ca intuitia ta stie ! Ascult-o! Deci? Ce iti transmite?

Oare intalnim acest gest la persoanele care nu stiu sau nu inteleg despre ce se vorbeste? Tu ce crezi?

 

Limbajul trupului

Totul este ok  

Stim deja foarte bine ce ne exprima acest gest.  Este un semn originar din America si exprima de cele mai multe ori ca totul este ok.

Insa acest gest mai poate insemna si altceva in functie de context (si propun ca in orice citire a limbajului sa se tina cont neaparat de contextul in care sunt facute gesturile, mimicile etc. ) , de exemplu poate insemna cifra zero, exact ca atunci cand cineva iti cere bani ( iar tie iti lipsesc cu desavarsire) si din respect prea mult refuzi sa-i arati degetul mijlociu si ii faci un gest ca cel din imagine sustinand: “Sunt pe zero frate! Ce nu intelegi? Vrei sa ma imprumut ca sa-ti dau tie bani?”

Iata un gest atat de simplu si uzual, dar care nu se opreste aici cu semnificatiile. El in unele tari mediteraneene exprima “o gaura” si este utilizat la indicarea… care bine ca v-ati dat seama se refera la ? Acele fiinte suave si plapande pe care oamenii i-au denumit homosexuali, iar cei mai multi dintre noi fug in urma lor la acele parade sa le largeasca mai tare “gaura”, doar ca de aceasta data cu bate, electrosocuri si alte astfel de minuni ale naturii.

Limbajul trupului

Gestul degetului mare ridicat

La fel ca si semnul de mai la “deal” indica faptul ca totul este ok. Asa-i ? L-ai folosit oare vreodata?

Insa in functie de context si zone, poate avea si alta semnificatie. De exemplu este folosit si atunci cand facem autostopul (tinem degetul mare ridicat si indicam cu miscari din mana directia in care dorim sa ne indreptam). In Noua Zeelanda, Marea Britanie si Australia, cand acest deget este ridicat brusc, el devine un semn de insulta (la fel cum noi avem degetul mijlociu, il stii! nu-i asa?).

Il folosim si atunci cand explicam ceva si incepem sa numaram. Este utilizat si in combinatii cu alte gesturi si este si un semn al superioritatii si puterii.

 

Semnul V

Semnul “V”

Windston Churchill l-a popularizat ca semn al victoriei in timpul celui de-al doilea raboi mondial, doar ca in modul sau, palma era indreptata catre exterior, ceea ce se interpreteaza ca semn al victoriei, al pacii (semnul popular pe care il fac toti vedetele cand urca pe scena).

Cu palma indreptata spre interior (imag. de fata) reprezinta varianta insultatoare, obscena. De exemplu, fata dezgustata si degetele in forma “V” cu palma intoarsa spre vorbitor, ma face sa ma gandesc la critica din partea vorbitorului.

Luand separat doar mana, acest gest mai poate insemna cifra doi.

Dupa cum observi in aceasta imagine, luand separat doar degetele, nu exprima sub nici o forma critica, insulta etc. Ceea ce imi transmite toate cele de mai sus, e un ansamblu de indicatori: capul inclinat si dezgustul de pe fata in combinatie cu trunchiul usor aplecat si mana cu degetele ridicate si palma orientata spre interior fac asta.

REGULA !!! 

Intotdeauna si spun intotdeauna pentru ca intodeauna trebuie sa luam in considerare cat mai multi indici nonverbali, inainte sa exprimam rezultatul observatiilor noastre! Am fost clar? Nu-i problema, daca nu ai inteles mai spun odata sub alta forma. E ok? Deci ai inteles da?

Evaluare critica

Gesturi indicand o evaluare critica  

Dupa cum observi piciorul peste genunchi, un brat sprijinind barbia, cu un degetul ridicat (si altul acoperind buzele) si un alt brat tinut la nivelul stomacului, corpul putin inclinat, e aceeasi pozitie pe care probabil si tu ai luat-o la un moment dat cand urmareai o conferinta sau o prezentare de proiect a altcuiva, in timp ce iti spuneai in minte: “Ce cacat de proiect!”

In mod clar cineva aflat intr-o astfel de pozitie il priveste in mod critic pe vorbitor.

Tu ce crezi? Daca te duci cu un proiect la un profesor sau la primarie si vezi persoana careia ii prezinti proiectul ca se uita asa la tine, ce iti transmite? Ca e proiectul perfect din punctul sau de vedere?

Eu zic ca “da” ” :))

Sau mai bine sunt de acord ca in mintea lui gasesc multe critici la adresa a ceea ce am facut.

Pfff… ! A dat Domnu’ sa termin caci atunci cand incep greu ma mai opresc. Si pentru ca astea au fost spuse si nu altele, pana data viitoare multa veselie in observatiile nonverbale !

 

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile