Omisiunile, distorsiunile si generalizarile, cele 3 elemente care te fac un experimentator nu atoatestiutor

Distribuie:

Share on facebook

Omisiunile, distorsiunile si generalizarile sunt trei elemente pe care oamenii le folosesc in fiecare conversatie si de fiecare data cand procesul gandirii are loc. Sunt extrem de necesare creierului nostru si nu vad cum ar putea functiona acesta la parametri normali daca cele trei nu ar exista. Motivul pentru care am ales acest subiect are legatura cu faptul ca pe langa utilitate, acestea provoaca si multa suferinta oamenilor. Deoarece atractia principala a omului este sa traga concluzii despre absolut orice si oricine, cred ca este important sa stie ca modalitatea prin care trage aceste concluzii nu ofera si garantia ca lucrurile sunt chiar asa. Multe certuri si neintelegi apar din lipsa intelegerii acestui aspect si il propun spre discutie in randurile ce urmeaza.

OMISIUNILE

Sunt frecvente in orice conversatie si gand care apare. Fizic, nu cred ca am putea fi atenti la tot ce se intampla in mediul inconjurator. Asteptand autobuzul in statie, vei  observa probabil cum apare cate un nou calator, aglomeratia pietonilor pe trotuar, masinile care trec nestingherite si probabil vreun claxon, insa vei omite o multime de lucruri care se intampla in acelasi timp chiar in fata ta. Creierul nu ar putea sa acceseze atata informatie cata exista in jur, asa ca se focuseaza doar pe elementele care sunt importante pentru tine si in rest le omite. Slava domnului caci altfel am fi cu totii dusi cu capul. Imagineaza-ti numai cum ar putea fi posibil ca toata informatia pe care o ai in acest moment in jurul tau sa o observi pe toata odata si in acelasi timp. Este practic imposibil iar asta ma face mereu sa-mi pun intrebarea “Oare realitatea pe care o cunosc, este chiar realitatea insasi?”

Distorsiunile

Ceea ce vedem nu este ceea ce este. Motivul pentru care spun asta este ca oamenilor le place ca ceea ce vad sa treaca prin propriile filtre.Deseori distorsioneaza ceea ce este in fapt, doar ca lucrurile sa fie mai pe placul lor. Un exemplu de distorsiune este acea situatie cand te uiti incantat la o masina si spui ca are faruri ochi de pisica.  Ne place sa distorsionam caci este mai placut sa personifici un lucru decat sa il vezi o tabla sau mai stiu eu ce. Imagineaza-ti cata distorsiune a realitatii este in filmele sf.

Generalizarile

Este proces continuu la fel ca si cele doua de mai sus. Cand ai tinut prima data un telefon in mana a trebuit sa inveti sa il folosesti. Dupa un timp, te-ai plictisit de el asa ca ti-ai luat altul, insa alt model. Desi meniurile sunt diferite, creierul tau datorita faptului ca generalizeaza si spune “aha, e telefon, stiu cum sta treaba” tu poti sa il folosesti pe cel nou fara sa fii nevoit sa mai inveti inca odata cum se foloseste. Asta te ajuta sa castigi timp si nu sa pierzi de fiecare data invatand aceleasi lucruri.

Creierul procedeaza la fel si in relatiile interumane

Acest proces natural de omitere, distorsiune si generalizare este partas la modul in care ne creem perceptii ale realitatii. Nu suntem la fel si cu totii suntem de acord cu aceasta remarca. Ceea ce ne face diferiti pe langa aspectul legat de infatisare este tocmai modul in care privim lumea si experientele inconjuratoare. Fiecare dintre noi are in spate o experienta de viata cu trairile sale in urma carora  s-au tras niste concluzii si s-au format niste pareri despre ce inseamna “a trai”. Si esti si tu de acord ca doi oameni au pareri si idei diferite tocmai pentru ca au trait si au experimentat diferit. Vreau sa retii ca absolut de fiecare data cand ai trait o experienta a avut loc procesul de omitere, distorsionare si generalizare. Ceea ce te face automat un experimentator si nicidecum un atotstiutor.

Am accentuat asta deoarece foarte multe  „probleme” intre oameni apar din cauza neintelegerii acestui aspect. Si ar fi uitate daca si-ar da seama ca sunt experimentatori si nu atotstiutori. Cand doi oameni se cearta, mereu apar si omisiunile, distorsionarile, generalizarile. Cand femeia ii reproseaza barbatului ca niciodata ea nu primeste flori de la el, ca mereu o ignora si ca niciodata nu ii spune cuvinte dulci, ceea ce se intampla defapt este ca ea omite ca a primit flori de ziua ei, distorsioneaza realitatea, tristetea fiind defapt ca nu primeste flori de cate ori isi doreste asta, se simte ignorata, iar apoi generalizeaza ca niciodata nu primeste cuvinte dulci cand adevarul este ca aude foarte des asta, insa acum e suparata ca nu a primit flori si generalizeaza ca nici de cuvinte frumoase nu are parte. Iar dupa toate astea ea stie ca el nu o iubeste. In realitate ea primeste flori, nu este ignorata, i se vorbeste frumos si mai e si iubita.

Altii spun ca “numai mie mi se intampla asta” si eu ii intreb “chiar numai tie?” iar omisiunea, distorsiunarea si generalizarea brusc dispare.

Invata ca nu e nimic bun si nimic nu este rau iar asta tine doar de modul in care percepi lucrurile. De multe ori este posibil sa generalizezi si sa crezi despre un lucru ca este rau caci nu ai avut o experienta prea placuta in trecut, dar el poate la momentul prezent cu conditiile de acum fi excelent.

Sunt multe de spus despre acest subiect, dar o sa ma opresc aici sperand ca am reusit in aceste randuri sa cuprind esentialul subiectului si ca ai inteles pe deplin o parte din modul cum functionam.

Pentru a fi mereu la curent cu noutatile te invit sa dai SUBSCRIEBE!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile