Oricine face un gest cat de mic pentru tine, rasplateste-l cu recunostinta! Nu trece cu vederea ca si cum era normal ca cineva sa isi piarda timpul si energia pentru tine

Distribuie:

Share on facebook

Recunostinta pentru ceea ce primesti este rasplata ta pentru asta, de aceea fii recunoscator oricand si oricui iti face chiar si cel mai mic serviciu. Multumeste ca sa gandit la tine sau ca si-a facut timp pentru tine. De multe ori oamenii primesc binefaceri din partea unora dar acestea trec ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Si daca o binefacere din partea cuiva trece neobservata, mai este asta o binefacere?

M-am inspirat pentru aceast articol din cartea -Despre binefaceri- scrisa de filozoful Lucius Annaeus Seneca care sustine prin cele scrise de el ca Intre pacatele cele mai mari si multe ale sufletului, nu este vreunul mai des intalnit decat nerecunostinta.

Personal am empatizat cu cele scrise de el si intr-o oarecare masura m-a ajutat sa apreciez mai mult atunci cand primesc o binefacere din partea cuiva. Cum am scris si mai sus, un lucru este clar si anume, nici o alta persoana nu are vreo datorie fata de mine incat sa fie la cheremul meu atunci cand eu vreau sau am nevoie de asta, si m-ai ales nici o alta persoana nu are nici o obligatie fata de mine sa imi ofere sau sa se comporte dupa asteptarile mele. Asadar, daca cineva s-a gandit la mine sau la familia mea si mi-a daruit o bineface mie sau familiei mele, voi simti dorinta sa ii fiu recunoscator acelei persoane. Dupa cum spune Seneca, acea persoana m-a indatorat, iar eu prin recunostinta imi usurez povara indatorarii fata de ea.

Recunostinta plateste datoriile binefacerii

Cand am scris in titlul articolului ca oricine face un gest cat de mic pentru tine rasplateste-l, nu m-am referit ca rasplata trebuie sa fie in bani sau in bunuri. Daca este o binefacere si nu un gest de indatorare( ma refer ca scopul a ceea ce persoana mi-a oferit, nu este de ai oferi ceva la schimb), aceasta ar trebui sa se simta platita atunci cand ii sunt recunoscator. Si astfel platesc prin recunostinta mea binefacerea primita. Nu sunt ignorant ci apreciez ca cineva mi-a oferit ceva fara sa fie in propriul ei interes. A facut-o pentru a ma ajuta pe mine, iar asta ma face oarecum dator. Fiind recunoscator si primind cu recunostinta, asta face ca gestul celui care ofera sa nu treaca neobservat. Intrucat o binefacere nu este ceva ce insist sa primesc sau nu strig dupa ea, am datoria morala sa multumesc sincer celui care mi-o da.

Sa intelegem ce este o binefacere

Binefacerea este ceva de dorit in sine. Ea tinde catre un singur lucru: folosul celui ce primeste. sa ajungem la aceasta lasandu-ne deoparte propriile interese. O binefacere are interesul celui pe care il serveste nu pe al nostru, altfel ne-o daruim noua insine.– Seneca

Pot intelege ca daca primesc ceva de la cineva in scopul intentiilor mele, acela ce mi-a oferit a facut-o pentru mine si nu pentru a primi laude sau alte intentii ascunse. In acest caz, el mi-a daruit o binefacere si se merita sa o rasplatesc cu recunostinta. Daca acela mi-a oferit-o in scopul meu, nu va astepta nimic in schimb deoarece nu a facut-o pentru el ci pentru a ma ajuta pe mine. Astfel se merita sa fiu recunoscator deoarece acea persoana s-a gandit la mine. Desigur nu voi proceda la fel daca imi dau seama ca sunt intentii ascunse si nu voi fi recunoscator cuiva care se preface.

De asemenea, nu ma voi simti dornic sa fiu recunoscator daca cineva incearca sa imi ofere o binefacere iar eu sunt silit sa o primesc, cum nu voi simti dorinta de recunostinta si nu voi primi o binefacere daca aceasta ma face sa ma rusinez. Asta deoarece aceasta nu este o binefacere.

A darui o binefacere tine de virtute, dar a darui din orice alt motiv decat faptul de a darui este actul cel mai incarcat de rusine. Asa ca daca ma simt silit sau rusinat sau indatorat ( simt ca am primit doar pentru a oferi ceva la schimb), nu am de ce sa fiu recunoscator deoarece nu am primit nici o binefacere.

Insa voi fi cu siguranta recunoscator celui ce imi ofera o binefacere fara ca aceasta sa aibe alt scop decat propriul meu interes.

In incheiere

Este foarte important sa detectez atunci cand cineva isi doreste sa iti fie alaturi printr-un gest bun. Sa observi daca ceea ce iti ofera este o binefacere sau un gest prin care isi urmareste propriul interes. Poti crede ca oamenii au multe fete si ai dreptate. Probabil chiar tu insuti iti poti aminti momente in care ti-ai pus diferite masti doar ca sa nu fii descoperit. Cu toate astea deseori ai facut fapte bune fara vreo intentie sa astepti ceva la schimb. Binefacerile tocmai acest lucru il scot in evidenta. Faci ceva fara sa iti urmaresti interesul propriu. Asemenea tie, multi oameni iti ofera binefaceri si este important sa stii cum sa raspunzi acestora. Intrucat o binefacere nu se face pentru propriul interes, este de bun simt sa primesti cu recunostinta. Astfel cel ce da primeste si tu daruiesti prin multumirile tale. o binefacere nu are nevoie de mai mult. Daca simti nevoia sa oferi mai mult, atunci poate ca nu este o binefacere ci un interes.

Retine !

Pe omul recunoscator il incanta de fiecare data o binefacere, pe cel nerecunoscator-o singura data.– Seneca

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile