Fii inteligent si planifica! Sunt studii care spun ca un scop planificat are sanse mai mari sa fie realizat. Citeste in continuare si asigura-ti succesul 100 %

Distribuie:

Planifica!!! Bine te-am regasit si in 2018 interesat sa cunosti ce poti face sa fii mai performant si viata sa iti ofere exact ce meriti. Pentru performanta am observat foarte multe firme de succes isi planifica atent viitorul si stabilesc date precise la care sa isi atinga obiectivele. Deoarece viata personala este in aceeasi masura un bussines personal, m-am gandit sa imparatsesc cu tine cateva idei despre planificare.

Nu-mi fac planu’ ca tiganu

Cred ca si tu ai spus asta macar o data in viata. Eu personal cu siguranta ca da. Din cauza ca o lunga perioada de timp nu am vrut sa imi asum responsabilitatea unei planificari, am spus de multe ori cuvintele alea. In plus, in momentul in care nu planifici, nu traiesti sentimente de frustrare daca nu respecti planul. E mult mai comod sa nu ai niciodata un plan si in consecinta sa faci numai ce-ti taie mintea decat sa planifici, sa sacrifici uneori o iesire cu prietenii ori cine stie ce altceva. Oricum, sa-ti faci planu’ ca tiganu, s-ar putea sa nu fie o alegere chiar asa de proasta.

De ce sa planifici?

In primul rand, planificarea poate sa fie totodata si evaluarea ta ca fiinta. Sa spunem ca anul trecut ai avut planificat sa schimbi jobul, sa cumperi o masina noua si sa citesti in tot anul doisprezece carti de dezvoltare personala. Anul acesta pe data de 1 Ianuarie cand te-ai uitat la realizarile tale pe anul trecut, ai observat ca nu te-ai abatut deloc de la plan. Asta te face sa ai incredere in tine si iti da siguranta ca tu cand spui ca faci ceva, indeplinesti sarcinile propuse. Evaluarea personala iese bine si tu te simti mandru si increzator. Anul acesta esti pregatit pentru noi provocari.  Tu cresti ca persoana si o data cu asta si calitatea vietii.

Ce trebuie sa stii cand planifici!

Trebuie sa stii in primul rand ca uneori s-ar putea sa te abati de la plan, insa asta va fi doar temporar. Sunt momente in viata care s-ar putea sa te impiedice sa faci lucrurile exact dupa cum ti-ai propus. Dar niciodata sa renunti. Este important sa fii flexibil si sa cunosti asta, dar sa fii suficient de rigid incat sa nu modifici planul decat atunci cand sunt situatii reale care cer asta. Lenea sau lipsa de chef, nu justifica neindeplinirea sarcinilor planuite. Daca nu ai mai facut asta inainte, vei observa ca uneori iti va fi destul de greu sa te adaptezi planului, insa pe masura ce faci asta si o vei face, totul o sa fie din ce in ce mai usor. Pentru inceput vreau sa treci peste orice obstacol si sa dai o sansa acestui mod de a-ti trai viata. Hai sa vedem!

Cum arata planificarea inteligenta si ce se poate planifica?

Planificarea inteligenta se produce in momentul in care tu ca si individ te cunosti foarte bine si stii exact ce esti dispus sa faci. Sa zicem ca iti doresti sa incepi un stil de viata sanatos. Dat fiind ca pana acum cea mai buna leguma a fost carnea de porc si cea mai placuta miscare cea de pe o parte pe alta in timpul somnului, va trebui sa iti planifici timpul ce va urma in asa fel incat dorinta de a trai sanatos sa nu fie o povara. Sa ne imaginam ca un stil de viata sanatos inseamna o alimentatie sanatoasa, miscare si dezvoltare personala.  Ce ar putea fi o planificare inteligenta vs o alta planificare? Avand datele de mai sus, iti spui ca de maine te vei schimba brusc. Vei face miscare, nu vei mai manca porc de trei ori pe zi si te apuci de citit in locul serialelor tv. In mintea ta, totul e aranjat si este extrem de motivant. O zi, doua , trei iti mentii motivatia insa nu dureaza mult si realizezi ca e foarte greu pentru tine.  Dupa o perioada scurta te simti extenuat si aproape inevitabil te intorci la vechiurile obiceiuri spunandu-ti ca e prea greu pentru tine. Si drept vorbind oricui i-ar fi greu sa procedeze asa. Asta este o planificare care nu se prea poate numi a fi planificare. Ai vrut dar ai abandonat pe parcurs. Pe partea cealalta, o planificare inteligenta ar fi fost cam asa:

Stabileste clar in mintea ta care este scopul.

Planul e important sa fie precis, asa ca si scopul la fel – sa-mi formez obiceiuri sanatoase.

Intrebari: Ce presupune asta? Care este planul? Pana cand vreau sa obtin asta? Cum imi dau seama ca am obtinut ce am vrut?

Eventuale raspunsuri

– Presupune sa incep o alimentatie sanatoasa, sa fac miscare, sa ma dezvolt personal si sa dispun de efortul necesar pana cand asta devine o obisnuinta.

-Voi inlocui alimentele nesanatoase cu alimente sanatoase, voi face miscare de X ori pe saptamana si voi citi o carte pe luna de dezvoltare personala.

-In trei luni voi fi obisnuit sa am o viata sanatoasa/ Data precisa.

-Voi avea mai multa energie, voi arata mai bine si voi simti mai multa incredere in propriile forte.

Orice schimbare necesita timp pana se integreaza in fiinta noastra si nu este indicat sa o facem brusc. De exemplu daca esti o fire sedentara si te apuci de sport, primul antrenament e recomandat sa fie usor si abia apoi sa cresti intensitatea. In caz contrar este posibil sa ai probleme de sanatate sau sa ti se para atat de greu incat sa renunti. Asa este si cu planificarea. Las-o usor si pe masura ce prinzi experienta da mai tare.

Asa dar cum ar putea arata un plan:

Un plan poate arata exact asa cum crezi ca e cel mai bine sa arate. Unii am vazut ca folosesc tabele in timp ce altii par sa traga niste linii foarte dezordonate pe o foaie si sa spuna ca e un plan. Asta nu este important. Important ca un plan bine facut sa le cuprinda pe urmatoarele:

  1. Foarte important este sa pui cat mai vizibil scopul caci asta este motivul pentru care ai facut planul. Vazand mereu scopul, iti va fi foarte clar motivul pentru care trebuie sa respecti cele Sfinte, adica cele scrise.
  2. Stabilesti data de cand incepi si fixeaza pana cand urmaresti acel plan.
  3. Planifica etapele pe care trebuie sa le parcurgi zilnic. Asta ar putea implica o masa de legume in loc de kebab, 30 min. de alergare dimineata ori seara in functie de program, si 30 de pagini din cartea cum sa ai mai multa incredere in tine.
  4. Stabileste exact cand vei face asta in cursulul zilei si clarifica orele la care ai putea face cele zise.
  5. Anticipeaza obstacole. Posibil obstacol poate fi uneori MAGNIFICA LENE. Treci mai bine peste si gaseste ceva mai credibil.
  6. Asigura-te ca nu trebuie sa te dai peste cap sa poti respecta planul. Fa-l astfel incat sa-l poti respecta.
  7. I-ati un angajament. Promite tie ca vei respecta planul si ca vei plati celui mai bun prieten o masa la cel mai scump restaurant daca te abati de la el. ATENTIE: prietenul are voie sa comande cea mai scumpa mancare.
  8. Actioneaza!!! Odata ce ai planificat nu astepta sa vina matusa lui Tariceanu sa iti dea si tie un milion de euro.

In esenta planificarea inteligenta este abilitatea de a te programa sa atingi un obiectiv fara sa iti oferi nici o sansa sa renunti pe parcurs. Uneori este simplu alte ori poate fi si mai simplu, insa planificand ai sanse sa faci mult mai multe lucruri decat ai putea face lasand lucrurile sa se intample de la sine. Poti si este indicat sa planifici orice. De la o iesire de week-end la o partida nebuna de sex. Orice lucru care il planifici are sanse mult mai mari sa se intample decat daca astepti sa cada din cer.

Imi doresc sa-ti fi placut acest articol si daca trebuie inbunatatit spune-mi ce ar mai fi nevoie in plus. Mult succes!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile