Puterea perceptiei

Distribuie:

Bine ai venit si revenit pe alphaman.ro!


Sunt la fel de puternic ca la patruzeci de ani 

Trei barbati batrani, buni prieteni au stat impreuna si au discutat despre bucuriile tineretii si greutatile batranetii.

-O, a gemut unul, membrele mele nu mai vor sa faca ce vreau eu. Obisnuiam sa alerg ca un câine de vanatoare, iar acum picioarele mi se clatina atat de tare, incat abia pot pune un picior in fata celuilalt.

-Ai dreptate, l-a aprobat cel de-al doilea barbat. Am sentimentul ca puterea mea tinereasca a secat ca apa din desert. Timpul s-a schimbat si intre pietrele de hotar ale timpului ne-am schimbat si noi de
asemenea.
Cel de al treilea barbat, un muezin, mai putin subred decat camarazii sai, a clatinat din cap si a spus:

-Nu va inteleg prieteni. De ce va plangeti voi, eu nu am cunostinta. Sunt la fel de puternic ca acum patruzeci de ani.

Dar ceilalti doi, nu puteau crede asta.

-Sunt sigur , a protestat muezinul. Si am avut dovada acestui lucru ieri. Dupa cate imi amintesc, am un stejar mare in fata dormitorului meu. Cu patruzeci de ani in urma am incercat sa ma catar in el, dar va vine sa credeti, prieteni ce s-a intamplat? Nu am putut sa ma catar in el. Ieri mi-a venit ideea sa incerc sa ma catar in el din nou. Am incercat cu toata puterea mea, dar din nou am fost incapabil sa o fac. Dar aceasta dovedeste un singur lucru ! In mod sigur: sunt la fel de puternic ca acum patruzeci de ani.


Ma intreb oare ce ai inteles tu din povestioara.

A? Ce zici? Nu te aud prea bine! Asadar de unde vine si ce inseamna perceptia?

Oare sa aibe legatura cu modul in care am invatat sa privim viata? Oare sa fie vreo diferenta intre oamenii care se orienteaza pe lucrurile care le aduc suferinta si cei care vad intotdeauna partea plina a paharului ?

Eu sunt de parere ca vedem in jurul nostru ceea ce vrem sa vedem, auzim ceea ce vrem sa auzim si mirosim uneori ceea ce nu vrem sa mirosim dar nu avem ce face. Ca nu degeaba sunt treburi despre care spunem ca “Asta miroase a cacat”.

Perceptia e modul in care am invatat ce sa luam din lumea inconjuratoare si ce sa credem despre ea. Adica asa se explica faptul ca noi nu cunoastem realitatea asa cum este ea, ci selectam din ea anumite elemente care ne creeaza propria realitate care difera in mod clar de cea a celorlalte persoane. Fiecare dintre noi isi creeaza propriile convingeri despre realitatea inconjuratoare in functie de cum a invatat sa perceapa lumea inconjuratoare, din experientele traite de el.

Ce? Nu te-ai prins ce inseamna aia de mai sus? Hai sa-ti dau un exemplu sa-ti fie mai usor:

Te afli intr-un loc minunat. Poate sa fie orice loc si m-ai ales acel loc in care tu te relaxezi si te simti fericit caci te afli acolo. Ti-aduci aminte o discutie care s-a intamplat candva zilele astea ieri sau poate chiar azi, cu un prieten apropiat sau o oricare persoana si in care vorbeati despre orice si schimbati pareri.

Poate si este de preferat poate o discutie legata de alte persoane comune cu partenerul de discutie.

Ce spunea si cum vedea ea subiectul discutat? Ce spuneai si cum vedeai tu subiectul discutat? Ce parere avea ea de oamenii care tie iti plac? Au fost persoane care persoanei sa nu-i placa chiar daca tu esti mort dupa ele? De ce? Cum e perceptia lucrurilor pentru fiecare?

Raspunsurile tale sunt perceptia ta fata de cele intamplate. Pune aceleasi intrebari si altor persoane. Ele ce cred? Au raspunsuri diferite fata de ale tale? Au o perceptie diferita?

Pai si care e realitatea pana la urma? A ta sau a ei?

Pana data viitoare mult ma, da mult SUCCES !

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile