Scuze vs Solutii

Distribuie:

Si uite-ne pregatiti pentru lupta secolului in arena alphaman, unde publicul sunt eu si cu umbra mea, alaturi de voi si computerele voastre.


Vorbeau doua blonde:

– Fata, îți vine sa crezi? E o mare nedreptate! Eu cu poseta rosie, rochie rosie, pantofi rosii, decapotabila rosie si trebuie sa trec la semafor pe culoarea verde?

:)):)):))


Intru in arena alphaman fara sa fiu perfect convins ca bancurile cu blonde sunt adevarate, insa o anumita senzatie imi spune ca sunt foarte comice. Da, si ma intreb daca ai observat randurile de mai jos pe care le vei citi cel mai probabil acum deoarece deja stii cat de multe lucruri interesante poti invata doar citind.

Scuze vs Solutii

Plec de la ideea  pe care am invatat-o in ultimii ani prin practica zilnica si experienta proprie, anume ca atunci cand apare ceva ce nu imi convine sau nu merge conform planului meu scuzele nu sunt solutii, iar solutiile nu sunt o scuza. Ce inseamna asta defapt? Inseamna faptul ca atunci cand ne propunem sa mergem de trei ori pe saptamana la sala si in in loc sa fim dedicati scopului nostru ne apasa lenea si spunem “lasa ca merg maine si recuperez ziua de azi, caci ma simt obosit dar maine merg sigur”  , nu facem altceva decat sa creem o scuza care sa para o solutie dar care defapt este o scuza. Iar acestea apar mereu, chiar si atunci cand ne enervam foarte tare pe o prroblema si dam vina pe altii.

Ce sunt scuzele?

Cunosteam odata pe cineva care se scuza mai mereu si niciodata nu era el cel care gresea. Intotdeauna exista cineva sau ceva pe care sa dea vina. Dar intr-o zi in timp ce gasea tot felul de scuze pentru nemultumirile lui in raport cu viata pe care o ducea, in drumul sau catre bucatarie s-a lovit foarte tare la un deget de la picior de pragul unei usi. Prinzandu-si degetul in mana din cauza durerii, a inceput sa-si bage sfintii si sfintele la loc de cinste, acuzand incontinuu pe idiotii care au inventat pragurile. Din cauza durerii s-a asezat in fund, chiar in fata unei oglinzi. In timp ce se vaicarea de durere s-a uitat in oglinda si atunci a observat pentru prima data cat de penibil este sa se ia de toti sfintii si sa nu recunoasca ca el a fost cel neatent.

Din acel moment am incetat sa mai caut scuze pentru greselile mele caci mi-am dat seama ca nu sunt decat niste pierderi inutile de energie. Scuzele nu te imbunatatesc cu absolut nimic. Nu devii mai destept, mai bogat sau mai fericit scuzandu-te mereu. Acestea reprezinta o pierdere a bogatiei interioare din fiecare om. Apeland la ele inhibi actul creativ care s-ar dezvolta cautand solutii pentru o anumita problema si dispare simtul responsabilitatii. De obicei cel mai adesea vedem asta la copii cand fac “prostii” si dau vina pe altii. Iar la adulti, atunci cand se plang de vietile lor.

Ce sunt solutiile?

Solutiile sunt acele raspunsuri care mintea ta creativa ti le ofera in momentul in care iti pui intrebari pentru rezolvarea unei situatii. Este indicat atunci cand iti doresti o excursie scumpa sa renunti la a te plange ca nu ai bani si sa te orientezi sa raspunzi la intrebari de genu: Cum as putea sa fac rost de bani pentru excursie? sau Ce as putea sa fac sa…?. Atunci cand iti doresti sa schimbi locul de munca e mai indicat sa te intrebi “Cum as putea face asta?” sau “Ce as putea sa fac ca sa…?” decat sa cauti scuze ca e greu sau ca aici te-ai obisnuit sau alte chestii de genu.

Cautarea de solutii este mult mai indicata decat folosirea oricarei scuze. Faptul ca esti setat sa gasesti idei pentru problemele tale te ajuta pe langa rezolvarea problemei si la o dezvoltare a creativitatii, responsabilitatii si a increderii in sine.

Care este solutia?

Inlocuieste comportamentele alea vechi in care ai tendinta sa te scuzi si treci la actiune. Antreneaza-ti creativitatea si pune-ti intrebarile de mai sus. De fiecare data cand iti propui ceva si te ia lenea sau te cuprinde nesiguranta, gandeste-te ca nici o scuza din lume nu te va ajuta sa treci peste.

Daca cumva esti fara maini, picioare si retardat mintal, poate ai o scuza sa te bazezi pe scuze. Insa chiar si in cazuri de genu sunt sceptic, iar cel mai bun exemplu pentru asta este Nick Vujicic si daca esti curios sa vezi cate lucruri poate face un om fara maini si fara picioare, te provoc sa il cauti pe google si sa il urmaresti. Te asigur ca acesta se bucura de viata mai mult decat multi oameni normali.

Pana data viitoare fii fericit si responsabil. Alege sa cauti solutii si urmareste schimbarile care vor urma in viata ta. Fii fericit!

 

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile