Salutare oameni buni și bine ați revenit pe alphaman.ro.
Auzim deseori expresia “mă doare-n cot”! Cel mai probabil fiecare dintre noi a folosit sau a auzit această expresie la un moment dat. Ce ne facem însă când durerea de cot este una reală și nu doar o replică răutăcioasă folosită drept răspuns.
Dacă ai experimentat acest tip de durere în decursul vieții înseamnă că și tu te numeri printre aceia care au găsit un colț fie el cât de mic, pentru a-l detecta cu cotul. Mai greu este însă, pentru cei care se confruntă cu o durere de lungă durată la nivelul acestei articulații.
Cauzele care conduc la apariția durerilor de cot
- Suprasolicitarea articulației cotului în timpul activităților de zi cu zi: sarcinile pe care le avem de îndeplinit în timpul zilei, pot deveni la un moment dat un factor declanșator al durerii de cot. Faptul că articulația este suprasolicitată prin căratul de greutăți sau prin mișcări bruște repetitive, conduce la instalarea în timp a senzației de durere.
- Anumite sporturi cum ar fi golful sau tenisul de câmp: aceste sporturi pun în tensiune musculatura antebrațului și în special mușchii care au ca inserție de origine zona cotului. Astfel prin suprasolicitarea articulației în timpul acestor jocuri se instalează durerea ca rezultat al inflamării tendoanelor musculaturii antebrațului.
- Lovituri repetitive la nivelul articulației cotului: de multe ori ni se întamplă să ne agățăm cu cotul în diferite obiecte, care cel mai adesea provoacă dureri mari și chiar senzația de amorțeală la nivelul antebrațului.
- Întinderile, luxațiile sau entorsele: pot surveni în urma unei accidentări sau în urma suprasolicitărilor excesive a articulației.
- Artrita reumatoidă și atrita psoriazică: pot genera dureri puternice la nivelul coatelor, acestea fiind boli autoimune.
Iată ce se poate face pentru tratarea durerilor de cot
- Repaus: punerea în nemișcare a segmentului afectat și respectiv a cotului, va conduce la stingerea inflamației care provoacă durerea și senzația de fierbințeală din articulație. Este necesar un minimum de 3 zile în care nu se solicită articulația cotului în cazul durerilor acute.
- Administrarea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene: acest lucru se face cu prescripția medicului specialist, care în urma unui diagnostic concret poate stabili care sunt cele mai potrivite medicamente pentru tipul de durere acuzată de pacient.
- Utilizarea ortezelor: contribuie la ameliorarea durerii prin relaxarea tendoanelor musculare și prin preluarea tensiunii de la nivelul cotului.
- Tratament fizioterapeutic: în cazul durerilor de la nivelul cotului sunt foarte utile terapiile cu curenți electrici de joasă, medie și înaltă frecvență, laser, ultrasunete, ultrascurte. Acest complex terapeutic contribuie la ameliorarea durerii prin accelerarea proceselor de regenerare.
- Terapia cu unde șoc (shock wave-therapy): stimulează procesele regenerative ale cotului prin transmiterea de unde acustice.
- Kinetoterapia: contribuie la ameliorarea durerii și la prevenirea recidivei, folosind complexe de exerciții care au ca scop menținerea mobilității articulare și creșterea forței și rezistenței musculaturii membrului superior.
- Tratament chirurgical: în cazurile traumatice sau în cazurile în care se produc leziuni osoase sau musculare se întervine chirurgical pentru corectarea anomaliilor care s-au produs la nivelul articulației cotului.
Iată așadar că această glumă a durerii în cot poate deveni o realitate nu prea plăcută.
Durerea de cot de obicei este intensă și supărătoare putând conduce la scăderea forței musculare a mâinii. Pot apărea și amorțeli și senzația de slăbiciune musculară a membrului superior.
Dacă până să citești acest material durerea de cot era doar e oxpresie ludică, începând cu ziua de azi să fii mai atent la cum îți folosești membrele superioare!
Până data viitoare menține-te sănătos și ai grijă de corpul tău!