Te simți tot timpul obosit? Află acum care sunt motivele și ce poți face pentru a scăpa de oboseală

Distribuie:

Bună seara prieteni aleși și bine vă regăsesc pe site-ul nostru drag, alphaman.ro.

Cu siguranță că, mai ales în această perioadă caniculară foarte mulți dintre voi vă confruntați cu senzația de oboseală continuă. Atunci când dormim prea puțin ne trezim obosiți, dar nici când dormim prea mult nu avem o senzație mai ușoară. Așadar orice am face, fie că muncim mai mult sau ne odihnim mai mult, parcă suntem într-una obosiți.

Dacă ești curios să afli care sunt principalele cauze care conduc la starea de oboseală și ce poți face pentru a o depăși, te invit să citești în continuare materialul pe care l-am pregătit pentru tine.

Principalele cauze ale stării continue de oboseală:

  • Lipsa de fier și elemente nutritive din corp: atunci când organismul se confruntă cu pierderi de săruri și minerale, datorită deshidratării sau a stresului prelungit, corpul începe să lucreze în suprasolicitare. Dacă cantitatea de fier este insuficientă, puterea de concentrare scade, iar senzația de oboseală apare mai rapid din cauza oxigenării ineficiente a creierului și a celorlalte organe și țesuturi.
  • Alimentația dezechilibrată și lipsa principalelor mese ale zilei: atunci când nu consumăm alimente din toate categoriile și într-un mod diversificat, corpul nu reușește să refacă rezervele de nutrienți. Același lucru se întamplă și când sărim peste mesele principale ale zile, organismul neavând din ce să își procure energia.
  • Dezordinea din casă și de la locul de muncă: de obicei lucrurile împrăștiate peste tot ne deconcentrează și ne îngreunează munca, conducând într-un final la creșterea gradului de oboseală.

birou-in-dezordine_48345

  • Muncitul excesiv sau chiar și în vacanțe: chiar dacă din când în când cu toții avem perioade aglomerate pentru care investim timp și energie, ar fi bine ca măcar în vacanțe să ne deconectăm de la problemele de zi cu zi.

more-adults-work-while-on-vacation-than-ever-before

  • Consumul de alcool înainte de culcare: am auzit persoane care afirmă faptul că după ce consumă o anumită cantitate de alcool reușesc să adoarmă aproape instantaneu. Chiar dacă acest lucru se întamplă de fapt organismul consumă mai multă energie metabolizând alcoolul.

Drunk young on bed with bottle of beer in hand

  • Băutul de cantități mari de cafea: știm cu toții care sunt efectele cafelei asupra organismului uman. Este adevărat că oferă o cantitate de energie corpului însă consumul excesiv de cafea conduce la blocarea secreției de hormoni care facilitează instalarea somnului.

2e503ef3c30738e85e847238e0c34bab

  • Culcatul târziu în weekend: este un obicei greșit pe care majoritatea dintre noi îl adoptăm. Datorită faptului că scoatem corpul din obișnuița de zi cu zi, chiar dacă dormim mai mult dimineața, ne trezim mai obosiți decât la culcare.
  • Hidratarea insuficientă: foarte mulți cunoscuți îmi repetă faptul că nu pot bea mai mult de 1 – 2 pahare de apă pe zi pentru că nu simt nevoia. Acest obicei greșit de a nu consuma suficiente lichide crează corpului o stare de moleșeală, somnolență și oboseală deoarece oxigenarea creierului și a țesuturilor este ineficientă.
  • Sedentarismul: facilitează instalarea rapidă a oboselii prin lipsa antrenamentului și prin nivelul scăzut al tonusului muscular.sedentarismul-boala-care-aduce-boli-18455860

    Iată ce putem face pentru a combate starea de oboseală și pentru a ne simți revigorați și plini de energie:

    • Efectuează un set de analize care să îți indice nivelul fierului și a mineralelor din corp: dacă cumva descoperi că ai avea anumite carențe, este bine să completezi acele elemente lipsă cu ajutorul unor suplimente alimentare. De asemenea este indicat a se face o dată la șase luni o cură de 10 zile de magneziu urmate de 10 zile de calciu. În acest fel se asigură corpului nivelul optim de minerale care să îl mențină în formă.
    • Adoptă o dietă echilibrată bogată în fructe și legume și respectă mesele principale ale zilei pentru a avea energia necesară îndeplinirii sarcinilor din timpul zilei.
    • Crează-ți un spațiu de muncă curat și ordonat pentru a te putea concetra la ceea ce ai de făcut, fără a consuma energia în mod inutil.
    • Consmă substanțele alcoolice cu minimum 3 ore înainte de culcare: dacă îți place să servești un pahar de vin sau un digestiv la masa de cină, ar fi bine să fie la o distanță de câteva ore înainte de momentul culcării, pentru a lăsa timp corpului să metabolizeze alcoolul.
    • Consumă cafea cu măsură: cantitățile mari de cafea duc la instalarea unui somn ineficient ce are ca și consecințe starea de oboseală din ziua următoare.
    • Culcă- te și în week-end la ore rezonabile așa încât somnul să fie odihnitor și corpul să-și poată reface forțele.
    • Consumă minimum 2 litri de apă: consumul de apă curată și proaspătă crește nivelul energetic al corpului prin oxigenarea eficientă a creierului.
    • Fă mișcare în fiecare zi: incercă să îți stabilești un minimum de exerciții pe care să le efectuezi în fiecare zi, iar nivelul de energie va crește considerabil. Mersul pe jos, alergatul, înotul sunt de asemenea utile și cu mari beneficii asupra nivelului de energie resimțit în corp.
    • Respiră conștient și profund de câteva ori pe zi: acest exercițiu te va energiza și îți va crește puterea de concentrare.

    Așadar, iată care sunt factorii care pot contribui la creșterea nivelului de oboseală și care sunt metodele prin care o poți combate.

    Așa cum fac mereu, vă îndemn din nou la acțiune!

    Ce ești hotărât să faci astăzi pentru tine?

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile