Teoria si practica unui om cunoscator

Distribuie:

Share on facebook

Un tânar inteligent, insetat de cunoastere si intelepciune a studiat fizionomia, stiinta deducerii temperamentului dupa infatisarea exterioara. Studiile sale, care au durat sase ani, au avut loc in Egipt si lau costat multe sacrificii departe de casa. Dar in cele din urma si-a luat examenele cu rezultate excelente. Plin de mândrie si de bucurie el s-a intors acasa. Pe toti cei pe care ii intâlnea ii privea prin ochii stiintei sale si pentru a-si largi cunostintele, el citea expresia faciala a tuturor oamenilor pe care ii intâlnea.

Intr-o zi a intâlnit un om, a carui fata era marcata de sase insusiri: invidie, gelozie, lacomie, pofta, zgârcenie si nechibzunta.

“Doamne ce expresie monstruoasa! Nu am vazut si nu am auzit de nimic asemanator mai inainte. As putea sa-mi testez teoria aici.”

In timp ce se gândea la acest lucru, strainul s-a apropiat cu prietenie, bunatate si modestie spunând,

-O, seicule.Este deja foarte târziu si urmatorul sat este departe.Casa mea este mica si intunecoasa, dar te voi tine pe brate. Ce onoare va fi pentru mine sa te consider oaspetele
meu in aceasta seara. Si ce fericit as fi in prezenta ta!

Uimit de acest lucru, calatorul s-a gândit:

“Ce uimitor! Ce diferenta intre vorba strainului si oribila sa expresie faciala.” Aceasta realizare la speriat foarte mult. A inceput sa se indoiasca de lucrurile pe care le-a invatat in ultimii sase ani.

Pentru a fi sigur a acceptat invitatia strainului. Barbatul l-a rasfatat cu ceai, cafea, suc de fructe, dulciuri si pipa. La coplesit musafirul cu bunatate, atentie si politete. De trei zile si trei nopti, gazda continua sa il tina pe calator.

In cele din urma, tânarul a fost capabil sa reziste politetii gazdei. El a decis ferm sa-si continue calatoria. Când a venit timpul sa plece, gazda i-a inmânat un
plic si a spus:

-Aici este nota ta de plata.

-Ce nota de plata? a inrebat discipolul surprins.

La fel de repede cum o persoana poate trage sabia din teaca, gazda si-a aratat brusc adevarata fata. El a ridicat din sprâncene si a strigat cu voce furioasa:

-Ce imprudenta! La ce te-ai gândit, din moment ce ai mâncat tot aici? Credeai ca este totul pe gratis?

Dupa ce a auzit toate astea, discipolul si-a revenit brusc in simtiri. Fara sa spuna un cuvânt, el a deschis plicul. Acolo a vazut ca tot ceea ce mâncase si ce nu mâncase i-a fost taxat de o suta de ori.  Nu avea nici macar jumatate din banii care ii erau ceruti. Fortat de imprejurari, el a descalecat de pe calul sau si i-a dat banii pe care ii avea gazdei sale. Apoi si-a scos hainele si s-a descaltat. Ca si cum ar fi fost in extaz, se inclina cu fiecare pas pe care il facea. De departe, cineva l-ar fi putut auzi spunând:

“Multumesc Doamne, multumesc Doamne, ca cei sase ani de studiu nu au fost in zadar!”

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile