Atitudinile negative cele mai frecvente sunt produsul experientelor si evenimentelor anterioare. Modul in care tratezi ceea ce se intampla in viata ta are ca si consecinta starea ta din viitor. Deja faptul ca experientele noastre ne marcheaza si ne influenteaza modul de actiune , cred eu, este deja cunoscut de majoritatea dintre noi. Iata care sunt principalele cauze ale unei atitudini negative.
Respectul de sine scazut
Persoanele cu o stima scazuta de sine nu au incredere in abilitatea lor de a depasi momentele grele, neintelegand cat de puternice sunt in realitate. Cand li se intampla ceva neplacut – si cu totii avem parte de situatii neplacute- au tendinta de a crede ca dificultatile vor dura intreaga viata si ca vor muri nefericite. Tind sa perceapa greutatile ca fiind pedepse meritate pentru pacatele comise anterior. Au o abordare fatalista asupra vietii, vazand chiar si episoadele fericite ca fiind preludiul unor necazuri si mai mari. Pentru ei, toate esecurile sunt permanente, toate greselile ireparabile si toate sansele nevalorificate sunt pierdute pentru totdeauna. Cand se confrunta cu dificultati declara adesea ca se simt prabusiti. Exagereaza dimensiunea problemelor si astfel isi diminueaza abilitatea de a reactiona.
Stresul
Deja din ce in ce mai auzit ca fiind principalul factor cauzator a multor boli, unele dintre ele ducand la probleme grave care pot duce pana la moarte.
Motivele din care oamenii se streseaza sunt multiple. De la lucrurile care se intampla in societate cauzate de directia in care merg lucrurile pana la intimitati de tot felul. Stresul nu e peste tot, insa omenirea a auzit atat de des cuvantul, incat s-a obisnuit sa il introduca in rutina zilnica.
Teama
Psihologii sustin ca , de fapt, cuvantul FEAR (teama) este un acronim pentru False Evidence Appearing Real (Dovezi false ce par adevarate). Sentimentul de teama este semnalul natural in prezenta pericolului. Problema apare cand incercam sa transformam acel sentiment in ceva real. Atitudinea indusa de teama, poate face chiar si din cea mai eficienta persoana o papusa de carpa.
Resentimentele si furia
Conflictul cu o persoana alaturi de care muncesti ori traiesti poate declansa o atitudine de resentiment si de furie ce-ti va destabiliza existenta. Simti nevoia de a sabota o persoana? Devii nervos numai gandindu-te la acea persoana? Ai insomnii din acest motiv? Furia si resentimentul sunt cauzele unei atitudini care , in cele din urma, este mai primejdioasa pentru tine decat pentru oricine altcineva.
Incapacitatea de a accepta schimbarea
Cand suferi de o stima scazuta de sine, schimbarea e de neconceput pentru ca s-ar putea numai gandul de altceva sa creeze anxietate. Din pacate rigiditatea nu este o solutie mai ales atunci cand schimbarea este singura cale care te stabilizeaza. “Schimbarea este singura constanta in viata” si este fara indoiala singura care poate sa-ti schimbe viata.
Toate acestea duc in cele din urma la o atitudine negativa, pesimista si o calitate a vietii foarte joasa. Din pacate aceste persoane asteapta ca viata lor buna sa vina de la cineva din exterior. Pun presiuni pe cei apropiati si ii acuza pentru viata lor nefericita. Traiul lor devine un chin pentru ei si mai ales pentru cei din preajma.
Spune STOP!!!
Daca te-ai indentificat fiind o persoana cu o atitudine negativa ai facut ce trebuie. Constientizarea este primul pas in orice. Trebuie sa te cunosti si sa fii constient de tine cu bune si cu rele. Abia apoi urmeaza procesul de transformare. E suficient pentru inceput daca te opresti din a te vaicari. Nu e nimeni altcineva dator sa-ti faca tie o viata mai buna. Oamenilor le place sa imparta bucurii nu sa te auda pe tine cum iti plangi de mila.
O atitudine pozitiva e buna si pentru tine si pentru cei din jurul tau!