Distribuie:

Indemanarea noastra de a fauri sunete cu corzile vocale si a sculpta in ele cu ajutorul gatului, gurii si cavitatii nazale, marile genii ale planetei pe care o calcam zilnic in picioare, ii cutreieram marile si oceanele, ii zburam prin asternutul atmosferic, s-au decis dupa mai multe observatii stiintifice sa o numeasca voce.

Ba mai mult de atat, ei chiar au creat programe care rostesc o voce artificiala care desi nu suna tocmai apropiat de cea naturala isi indeplineste cu succes rolul, fiind un servitor de nadejde pentru acei oameni care din nefericire nu au alta posibilitate.

Si asa de buni suntem cu ceea ce sculptam din sunetele noastre, incat folosim vocea nu doar pentru a transmite informatii de toate felurile, ci chiar am antrenat-o sa ne si aline prin muzica. De cate ori cand suntem abatuti nu ne punem o melodie care ne place si ascultam vocea cd-playerului de pe o canapea confortabila pe care ne-am zvarlit trupul trudit si l-am abandonat lasandu-l sa asculte vocea solistului preferat.

Insa sa nu uitam dragilor nici zilele lungi in care ajungem truditi in bordelurile noastre si vecinii nostri zgomotosi se leaga de dulapuri si fara ca acestea sa se impotriveasca incepe un tandem al zguduiturilor si urletelor puternic evidentiate.

Si pentru ca m-am decis dupa mai multe palme de apa racoroasa pe care mi le-am dat in dimineata asta insorita sa raman pe subiect, incep prin a va spune ca vocea cu  modulatiile ei, tot specialistii au ales ca in comunicare sa se numeasca limbaj paraverbal.

Au inceput sa apara deja semnele curioase de intrebare a celor care nu au cunoscut inca termenul  de limbaj paraverbal si vor sa afle ce este acest limbaj! Ei bine scumpilor este ceea se observa cand mergi la chioscul de la coltul strazii sa-ti cumperi ciocolata ta preferata si vanzatoarea intreaba: “Ce doriti?” incat intelegi cu usurinta ” Chiar era nevoie sa ma deranjezi pentru o amarata de ciocolata?”, cei cu o fire mai sensibila isi vor cere probabil si scuze.

Fenomenul paraverbal se refera la toate manifestarile vocale, separate de continutul lor verbal, adica:

  1. INTONATIE
  2. VOLUMUL
  3. DICTIA
  4. VITEZA sau RITMUL VORBIRII
  5. PAUZELE
  6. ACCENTUL

Din fericire tot ici patrunde o gama intinsa de manifestari expresive:

  • urletele
  • tipetele
  • plansul
  • rasul
  • mormaitul
  • bombaielile
  • suspinele
  • jelitul
  • vaicareala
  • etc.

Prin urmare ponderea comunicarii verbale este de 35% ( cuvintele 7% si 28% limbajul paraverbal )  daca urmarim studiile domnului doctor Mehrabian, restul de 65% revenind comunicarii non-verbale.

Deci cuvintele inseamna foarte putin in comunicare 7% sau dupa studii mai recente maxim 10% din impactul mesajului. De aceea a-ti concentra atentia pe cuvinte este nepotrivit.

Continutul comunicarii are si un nivel inconstient, pe calea caruia sunt transmise atitusini, sentimente, trairi emotionale, dispozitii, nevoi si dorinte secrete. Nivelul asta acopera peste 90% din comunicare.

In articolele urmatoare despre comunicare voi explica fiecare fenomen in parte. Pentru orice curiozitate legata de subiect te invit sa lasi un comentariu sau poti lua legatura cu mine folosind pagina de contact.

Fii fericit si prin somn!!!

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile