Distribuie:

Asemenea televizorului pe care il manipulam din telecomanda sa ne cante mai tare sau mai incet, volumul vocii este tare sau moale in functie de puterea sunetului. Vocea tare inspira forta si vitalitate,  dar la fel de bine il poate indica pe cel combativ sau agresiv, care se simte in pericol si incearca sa faca ceva.

Hormonii nostri razboinici, prin energia pe care o pun la dispozitie organismului, intretin volumul mare al vocii. Ca in orice situatie exista cel putin o exceptie, iar aici o infatiseaza furiosii care au tendinta de a orienta spre interior energia suplimentara. Tot iei sunt mai predispusi la diferite somatizari (intre care ulcerul).

Sunt insa si oameni care dispun in mod natural de un potential energetic mai inalt. Pentru vocea lor tare si raspicat risca sa fie priviti ca agresivi sau conflictogeni cand sunt pur si simplu hotarati sau angajati intr-un dialog.

Cele mai intalnite asocieri pe axa mare-mic a volumului sunt:

  • Volumul mare: crede ca esti surd, face pe seful, puternic, vrea sa-l stii de frica, dominator, incearca sa impresioneze;
  • Volumul mic: molau, papa lapte, mototol, nesigur, fara initiativa, bleg, fricos, pasiv.

Volumul vocii depinde de unii parametri ai organismului dintre care plamanii si cutia toracica, modul de respiratie, calitatea corzilor vocale, etc.

Pentru a sesiza diferentele  de volum iti propun sa faci urmatorul exercitiu. Inspira adanc si apoi impinge aerul simultan cu urmatoarea expresie: “Ce zici? Ai descoperit esenta vietii?”. Dupa ce ai expirat profund, mai spune odata aceeasi expresie.

Vreau sa retii ca ambele polaritati sunt modalitati excelente de a atrage atentia. Volumul vocii ne face “auziti”  in comunicare, ne face sa dominam sau sa fim dominati. Conteaza doar sa il folosim corespunzator in functie de situatie si context. Astfel ne va fi mai usor sa ne exprimam dorintele, nevoile, etc.

 

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL ALPHAMAN

Fii primul care afla noutatile